Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Світ має бойкотувати парад у Москві 9 травня, - експрем'єр Литви

18 січня, 10:51
Фото: Twitter / Andrius Kubilius‏

Світова спільнота повинна продовжувати бойкотувати запрошення президента Росії на святкування Дня перемоги 9 травня в Москві, оскільки поведінка РФ, як країни-агресора не змінилася, а в Європарламенті, в свою чергу, необхідно розробити альтернативний сценарій вшанування пам'яті перемоги у Другій світовій війні.

Про це в коментарі Guildhall заявив депутат Європарламенту, експрем'єр-міністр Литви Андрюс Кубілюс.

"Реакція Путіна на резюлюцію парламенту ЄС, про засудження сталінізму і нацизму, яка справедливо покладає відповідальність за розв'язання Другої світової війни і поділ Польщі, як на Гітлера, так і на Сталіна була дуже дивною. Очевидно, у Путіна серйозні психологічні труднощі в цих питаннях, адже перемога в Другій світовій війні мало не єдине досягнення Росії за дуже тривалий період історії Радянської імперії. За 20 років президентства в Росії йому похвалитися особливо нічим, тому святкування перемоги у війні, розв'язаної Гітлером і Сталним, дуже чутливе для нього питання. Сьогодні, світовій громадськості варто говорити не тільки про вшанування історичних подій, а про політичні цілі, які Путін намагається досягти, через святкування параду 9 травня і його можливі наслідки», - заявив екс-прем'єр-міністр Литви.

«Путін відчайдушно намагається вийти з міжнародної ізоляції, в яку він потрапив в результаті окупації Криму та розв'язання війни на Донбасі. Росія виключена з Великої вісімки і отримує все нові і нові санкції, тому Путін шукає механізми, щоб повернутися в «велику гру» і парад 9 травня лише один з таких інструментів. Насправді ж, попри всі зусилля Кремля, присутність провідних світових лідерів на святкуванні параду викликає великі сумніви. Є проблеми з, як я вважаю, абсолютно невірним баченням Емманюеля Макрона, який хоче збудувати дружні відносини Росії, підкреслюючи загрози альтернативної кооперації РФ з Китаєм. Але загрози насправді в іншому, в невірній філософії «дружби з Росією» і її наслідків для Європи. Ми ж повинні вибудувати і представити нову стратегію, де ЄС протягне руку допомоги не Путіну, а російській нації і допоможе повернутися на демократичний шлях розвитку. Стратегія дружби з Путіним не призведе ні до яких позитивних змін, в тому числі всередині самої Росії», - вважає литовський політик.

 «Світ повинен продовжувати бойкотувати запрошення Росії на парад 9 травня, оскільки дії і поведінка Путіна не змінилися з 2015 року. Москва не найкраще місце для святкування перемоги у війні, розпочатої Гітлером і Сталіним разом, адже всупереч спроб Путіна створити «світлий образ» Сталіна, ми не повинні забувати всі злочини сталінського режиму. Польща, Україна та країни Балтії повинні розробити концепцію для правдивого святкування цього дня, адже окупація частини Європи, зокрема Центральної та мільйони жертв в результаті, сумнівний привід для глорифікації. Думаю, ми створимо в Європарламенті групу, яка розробить альтернативний сценарій вшанування пам'яті в цей день», - підсумував член Європарламенту Андрюс Кубілюс.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати