Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

У центрі Львова в картинах показали депортацію кримських татар (фото)

18 травня, 22:50
Фото Павло ПАЛАМАРЧУК

На площі Ринок у Львові відкрилася виставка картин кримськотатарського художника Рустема Емірова із серії «Унутма!» («Не забувай!»). Вона присвячена депортації кримських татар у 1944 році.

Рустем Еміров перший з художників, що почав зображати тему депортації кримськотатарського народу з Криму. І саме йому вдалося створити цілісну художню панораму цієї народної трагедії.

Про депортацію в 1944 році практично не збереглося жодних візуальних документів, адже ніхто цього не фотографував та не знімав кінохроніки. Тому художнику, який взявся відтворити ці злодіяння радянської влади в картинах прийшлося звернутися до людської пам’яті. Зокрема йому допомогли розповіді батька та матері, яких було депортовано із Алушти.

«Кримські татари відчувають моральну відповідальність перед усім світом ще раз нагади, що подібні злочини проти цілих народів не можуть більше повторюватися — ми не можемо цього дозволити. Тому сьогодні представили жахи депортації — як це відбувалося через мистецтво», — зазначив під час відкриття виставки керівник Культурного центру кримських татар у Львові Ернест Абкелямов.

Варто зазначити, що сам Рустем Еміров сподівається, що його серія «Унутма!» стане основою музею народної пам’яті. Загалом його роботи виставлялися в багатьох музеях світу, а його картини зберігаються в приватних колекціях колекціонерів із США, Туреччини, Ізраїля, Малайзії, Австралії та інших.

Довідка «Дня»

Депортація кримських татар — насильницьке виселення кримськотатарського народу з його історичної батьківщини — Криму, здійснене упродовж 18-21 травня 1944 року; один із злочинів радянського тоталітарного режиму. Етнічну чистку здійснено відомством держбезпеки СРСР та таємною поліцією за наказом Йосипа Сталіна і постановою Державного комітету оборони СРСР від 11 травня 1944.

Усього, згідно з офіційними даними, у віддалені регіони Радянського Союзу — від північного Передуралля до республік Середньої Азії — було депортовано 191 044 кримських татар; згідно з іншими даними — 423 100 (89,2 % жінки, діти та похилі люди). В ході виселення і в перші роки після нього загинуло приблизно 46, 2 % кримських татар, тобто майже кожен другий з народу.

Павло ПАЛАМАРЧУК, Львів, фото автора

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати