Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Супрун розказала, хто має дбати про здоров'я українців

18 серпня, 19:18
Фото Руслана КАНЮКИ, "День"

Кожен громадянин має насамперед самостійно дбати про власний організм й уникати тютюну, спиртного і неправильного харчування. Про це відомий лікар та громадський діяч, в.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун розповіла у суботу, 18 серпня 2018 року, передає Еспресо.TV.

За її словами, ще у 50-60-их рр. минулого століття медицина у Сполучених Штатах була дуже схожа на нинішню українську, коли "лікар відповідав за здоров'я або держава відповідала за здоров'я".

"Це забрало багато років - 10-20 років, щоб американці самі зрозуміли, що вони відповідальні за своє власне здоров'я", - наголосила Супрун.

Як зазначила в.о. міністра, змінити ситуацію допомогла "доказова медицина":

"Коли показали, що вживання тютюну або алкоголю, це нездоровий спосіб життя. Коли це вийшло, люди самі стали визначатися, чи вони будуть користуватися тим, а не лікар. Це є вибір самої людини".

Аналогічний ефект, додала Супрун, мала і урядова просвітницька компанія щодо харчування:

"Коли вже були докази, що погане харчування діє, дуже сильно діє на людське тіло, також люди почали розуміти, що це є їхній вибір - що вони їдять, скільки вони їдять тощо. А лікарі, замість того щоб бути відповідальними за все здоров'я людей, стали партнерами пацієнтів".

Керівник Мінохорониздоров'я наголосила, що саме така західна модель медичного обслуговування - партнерська, а не патерналістська - й впроваджується нині в Україні.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати