Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Лауреатом премії «Ангелус» став словак Павол Ранков

18 жовтня, 23:40

Центральноєвропейську літературну премію «Ангелус» цьогоріч отримав словацький автор Павол Ранков. А саме – за книгу «Це трапилося першого вересня (чи будь-коли)». Про це повідомляє кореспондент «Дня» у Вроцлаві.

«Для мене це був шок. Це виняткова нагорода і я дуже вдячний моїм читачам. Це чудово, що ще одна книга словацької літератури відкрита для Європи», - зазначив Павол Ранков під час церемонії нагородження у Вроцлавському театрі «Капітоль». Письменник став власником унікальної статуетки авторства Єви Россано «Ангелус» та переможцем одної з найпрестижніших літературних нагород. Також автор отримав премію читацьких симпатій імені Наталії Горбаневської, яка ще минулого року очолювала журі.

У 2014 році, окрім Павола Ранкова, на премію були номіновані Олена Чижова за книгу «Час жінок» (Росія), Ісмаїл Кадаре «Випадок» (Албанія), Вєслав Мислівський «Остання роздача» (Польща), Мартін Шмаус «Дівчинко, розпали вогник» (Чехія), Йохим Топол «Майстерня диявола» (Чехія), а також український автор Олександр Ірванець за книгу «Хвороба Лібенкрафта» .

Нагадаємо, минулоріч премію «Ангелус» отримала українська письменниця Оксана Забужко за роман «Музей покинутих секретів».  Окрім того, лауреатом престижної центральноєвропейської премії також був і  Юрій Андрухович (за книгу «12 обручів»).

Організатором та засновником центральноєвропейської літературної премії «Ангелус», яка вручається з 2006 року, є місто Вроцлав. Щорічно переможців конкурсу нагороджують за кращу книгу прози, яка є перекладена та опублікована польською мовою. Лауреатом може стати письменник з 21 країни Центральної Європи (Албанія, Австрія, Білорусь, Боснія та Герцеговина, Болгарія, Хорватія, Чехія, Естонія, Латвія, Литва , Македонія, Молдова, Німеччина, Польща, Росія, Румунія, Сербія, Словаччина, Словенія, Україна чи Угорщина).

Репортаж із вручення літературної премії «Ангелус» читайте згодом на сайті «Дня».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати