Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Медики довели, що бути добрим корисно

19 січня, 15:57
Фото: Unsplash / Jonas Vincent

Група дослідників у Китаї виявила, що люди відчувають менше болю, коли їх поведінка альтруїстична, тобто вони роблять добро безкорисливо. 

Експерименти проводилися, зокрема, на донорах крові.

Про це інформує видання Техно.НВ.

Попередні дослідження показали, що альтруїстична поведінка може змусити людей відчувати себе добре — це змушує мозок виробляти такі хімічні речовини, як дофамін, які посилюють позитивні емоції. Тепер дослідники виявили, що така поведінка також може притупити відчуття болю.

Щоб дізнатися більше про те, як участь в альтруїстичній поведінці може вплинути на сприйняття болю, дослідники провели чотири експерименти.

У першому експерименті вони попросили людей, що здають кров після землетрусу, оцінити біль від уколу голкою і порівняли їх відповіді з відповідями людей, що здають кров, коли не було недавніх лих. Вони виявили, що люди, які добровільно погодилися здавати кров після землетрусу, повідомили, що голка відчувається не так болісно.

У другому експерименті дослідники попросили добровольців допомогти переглянути керівництво для дітей-мігрантів, поки вони знаходяться в холодних умовах.

Вони виявили, що ці добровольці повідомили про менший дискомфорт, ніж ті, хто недобровільно переглядав керівництво.

У третьому експерименті дослідники порівняли хворих на рак, що відчувають біль, які готували і прибирали для інших, з аналогічними пацієнтами, які робили це тільки для себе — знову ж таки, вони виявили, що ті, хто допомагав іншим, повідомляли про менший біль.

В останньому експерименті автори опитали групу учасників, чи допомагає благодійність дітям, і запропонували пожертвувати гроші на допомогу дітям-сиротам.

Після цього кожен з них пройшов МРТ, паралельно отримуючи удари струмом. Мозок тих, хто пожертвував, реагував на больові відчуття слабкіше, ніж у тих, хто жертвувати відмовився.

Вчені також з’ясували, що чим більше доброволець був схильний вважати, що його пожертвування допомогло сиротам, тим слабкіше була реакція мозку на удари.

Дослідники припускають, що їх експерименти в поєднанні з результатами інших досліджень показують, що альтруїстична поведінка не тільки змушує людей почувати себе добре, але і зменшує біль.

 




  
  

  
  

  

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати