Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Сільський голова на Херсонщині незаконно вимагав від українських військових перенести блокпост

19 березня, 16:59

Сільський голова на Херсонщині незаконно вимагав від українських військових перенести блокпост. У відповідь громада зажадала скликання позачергової сесії.

Таке рішення прийняла Стрілківська сільська рада з подачі голови Олександра Пономарьова. 19 березня на сесії одним з головних питань було рішення про звернення до силових структур і райдержадміністрації з вимогою «щодо перенесення блокпосту прикордонних та збройних сил України на північ від діючих баз відпочинку», адже, на думку депутатів, розміщення там військових є «організаційно-політичною помилкою». Це рішення депутати підтримали переважною більшістю голосів: 16 «ЗА» і лише один «ПРОТИ». Свою вимогу депутати на чолі з сільським головою мотивували турботою про курортно-оздоровчий сезон і нібито зверненнями керівництва баз відпочинку, які хвилюються за свій бізнес.

Однак фактично передислокація українського блокпосту на північ означала б втрату контролю над територією поблизу газорозподільчої станції, яку з 15 березня утримують російські військові. Рішення сільради обурило громадян, які постійно підтримують українських солдат. Активісти прийшли до сільського голови за поясненнями і навіть відвели його в районне управління СБУ, адже селом поширились чутки, що голова агітував за приєднання до Криму (цю інформацію «Дню» підтвердили і деякі військові). Після годинної розмови в управлінні СБУ сторони дійшли згоди щодо скликання Олександром Пономарьовим позачергової сесії з постановкою питання про відміну попереднього рішення щодо блокпостів. На момент написання тексту в Генічеську мала розпочатися виїзна сесія Стрілківської сільради.

«В компетенцію сільських голів не входить регулювання розміщення збройних сил. Очевидно сільський голова стурбований безпекою своїх мешканців. Можливо, таким чином він хотів акцентувати на цьому увагу військових. Але правоохоронні органи пояснили голові, що такі рішення рада приймати не може, адже військові виконують лише накази свого командування, – коментує «Дню» голова Херсонської ОДА Юрій Одарченко. – Головне, що в самому Стрілковому сепаратистських настроїв не спостерігається. Наскільки мені відомо, переважна більшість селян виступають за єдину Україну».

Нагадаємо, що в суботу сам голова Стрілкового Олександр Пономарьов, коментуючи «Дню» ситуацію з висадкою російських десантників, висловлював сподівання, що Україна лишиться в попередніх кордонах. Взяти коментар щодо останніх подій у самого голови нам не вдалося. Він не відповідає на дзвінки.

 

Іван АНТИПЕНКО, «День», Херсон

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати