Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Номерів у виборчих бюлетенях не буде: Верховний суд відхилив позов

19 березня, 18:06

Верховний Суд підтвердив законність відсутності порядкових номерів у виборчому бюлетені на виборах Президента при наявності кандидатів-однофамільців.

Про це йдеться в повідомленні суду, передають DW.

"Верховний Суд залишив без задоволення позовні вимоги... Суд звертає увагу, що законодавець не встановив вимог обов'язкового зазначення порядкових номерів кандидатів на пост Президента України у виборчих бюлетенях", - сказано в ньому.

Позов подала кандидат у Президенти, лідер партії" Всеукраїнське об'єднання "Батьківщина" Юлія Тимошенко.

"Свої вимоги позивач обґрунтував тим, що у виборчому бюлетені на виборах Президента України в день голосування 31 березня 2019 будуть міститися відомості про двох кандидатів на цей пост, які мають однакове прізвище, аналогічні ініціали, посаду та місце роботи, а також про двох кандидатів з однаковими прізвищами, що, на думку позивача, призведе до помилкового розуміння виборцями результатів зробленого ними вибору і спотворить результати волевиявлення", - йдеться в повідомленні.

Суд визнав аргументи про те, що відсутність нумерації призведе до помилкового розуміння виборцями зробленого ними вибору, порушить принцип рівності та спотворить результати волевиявлення, надуманими припущеннями, які не підтверджені доказами.

Згідно з текстом судового рішення, колегія суддів звернула увагу на те, що в бюлетень вноситься достатньо відомостей для усвідомленого вибору: кандидати включаються в алфавітному порядку із зазначенням їх прізвищ, імен, по-батькові, року народження, місця проживання, місця роботи, посади, партійності та суб'єкта висування.

Позивач відзначав, що суд першої інстанції не врахував той факт, що на виборах Президента в 2010 році кандидати були пронумеровані в бюлетені і правомірність такого рішення була підтверджена Вищим адміністративним судом, а посилання на те, що нумерація відсутня в 2014 році - не об'єктивне, оскільки тоді не було кандидатів-однофамільців.

В ході судового розгляду Центральна виборча комісія пояснила, що на момент виборів-2010 закон дозволяв нумерацію, але в 2014 році він був змінений і тепер зліва від відомостей про кандидата повинен бути розміщений порожній квадрат для позначки про голосування, що робить нумерацію неможливою.

Верховний Суд також зазначив, що ЦВК перед затвердженням тексту бюлетеня обговорила зазначену проблему і 16 голосами проти 5 відхилила пропозицію здійснити нумерацію кандидатів зліва від квадрата для голосованія.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати