Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

У Львові вручили премію імені Ірини Калинець

19 травня, 18:52
Фото з архіву «Дня»

Церемонія нагородження відбулася учора, 18 травня, у Національному університеті ім. Івана франка. Про це на своїй сторінці у Фейсбуку написала донька правозахисниці – Дзвінка Калинець-Мамчур.

Цього року лауреатами стали три особи: директор Бориспільського районного краєзнавчого музею (Київська обл.) Петро Зінченко – у номінації «Виявлення та популяризація героїчних сторінок в історії України у музейній справі»; громадський діяч, адвокат із м. Лохвиця (Полтавська обл.) Олександр Панченко – за низку публікацій, в яких утверджується авторитет України та дослідження «білих плям» в історії України; доктор історичних наук, старший науковий співробітник Інституту українознавства ім. Івана Крип'якевича НАН України Петро Шкраб'юк –  за наполегливість і мужність у відстоюванні українських позицій та дослідження «білих плям» в історії України.

Варто зазначити, що премія імені Ірини Калинець, заснована 2012 року з ініціативи Міжнародного благодійного фонду імені Ярослава Мудрого, присвоюється за видатні здобутки у розвитку українського суспільства, утвердження історичної пам’яті українського народу, розвиток української освіти, культури та літератури та  піднесення авторитету України у світі.

Вперше нагородження премією імені Ірини Калинець відбувалося у Львові, в альма-матер Ірини Онуфріївни. Чотири попередні церемонії проходили в Київському національному університеті. За словами ректора ЛНУ Володимира  Мельника, при всій повазі до інших вишів, Ірина Калинець, власне, у Львові почувалася професором – професором свого університету. «То ж ця зустріч, за своїми ментальними і духовними параметрами, найдоречніша саме тут», – вважає професор Мельник.

Нагороди вручала перший лауреат (2013 року) премії Ірини Калинець – директор Міжнародного інституту освіти, культури за зв'язків з діаспорою Національного університету «Львівська політехніка», віце-президент Міжнародного благодійного фонду імені Ярослава Мудрого Ірина Ключковська, котра, зокрема, зазначила, що такі заходи мають величезний просвітницький і мотиваційний потенціали.

Довідка «Дня»:

Ірина Стасів-Калинець (6.12.1940 – 31.07.2012) – письменниця, поетеса, освітянка,  культуролог, шістдесятниця, багаторічний політв’язень радянських таборів, активістка національного і правозахисного руху.

Народилася у Львові. Закінчила слов’янське відділення філологічного факультету Львівського університету, вчителювала.

Виступала проти арешту Валентина Мороза та Ніни Строкатої, брала участь у виданні нелегального журналу «Український вісник». 1972-го засуджена до шести років ув’язнення та трьох років заслання за статтею «антирадянська агітація і пропаганда».

Була серед організаторів «Меморіалу», Руху.

Депутат Верховної Ради України І скликання.

В останньому інтерв’ю для газети «День» Ірина Калинець, оцінюючи ситуацію в Україні напередодні 20-річчя Незалежності, зокрема, зазначала: «Дана Богом людині влада – це воля. Воля як здатність долати свої ниці інстинкти і воля як стан духу (свобода). Але одні шукають її в кориті, інші – смиренно приходять до храму...»

Її громадський голос лунав завжди потужно, вона обстоювала принципи, яким була вірна до кінця.

Тетяна КОЗИРЄВА, Львів

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати