Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

В ООН прийняли резолюцію на підтримку самовизначення і незалежності Пуерто-Ріко

19 червня, 14:44
Фото Reuters

Спеціальний комітет ООН з питань деколонізації підтримав в понеділок право народу Пуерто-Рико на самовизначення і незалежність, а також закликав владу США повернути анексовані 120 років тому архіпелагу всі окуповані території.

Про це йдеться на офіційному сайті ООН.

У прийнятій без голосування резолюції комітет, що складається з 24 країн, включаючи Росію, попросив Генеральну Асамблею "всебічно вивчити питання про Пуерто-Рико у всіх його аспектах і прийняти рішення по ньому якомога швидше".

У документі підтверджується "невід'ємне право пуерториканського народу на самовизначення і незалежність", на підтримку якої висловлюються "видатні діячі, уряду і політичні сили" латиноамериканських країн, а також підкреслюється, що народ острова "є латиноамериканської і карибської нацією з яскраво вираженою національною самобутністю". У зв'язку з цим комітет настійно закликав уряд США прискорити процес, який дозволить народу Пуерто-Рико "в повному обсязі" реалізувати своє право на самовизначення, повернути всі окуповані території, в тому числі на островах Вьекес і Сейба, дотримуватися основних прав людини і "прискорити очищення і знезараження районів, що раніше використовувалися для проведення військових навчань ".

У резолюції, співавторами якої стали Болівія, Венесуела, Куба, Нікарагуа, Росія, Сирія і Еквадор, виражається "серйозна стурбованість" з приводу "дій, що вживаються проти пуерториканських борців за незалежність", а також міститься заклик до розслідування цих випадків.

Нагадаємо, Вільно асоційована держава Пуерто-Рико - територія, що перебуває на правах самоуправління під юрисдикцією США і має статус «неінкорпорованої організованої території», що означає, що дана територія не є невід'ємною частиною США, верховна влада належить Конгресу США, але дія на ній Конституції США обмежена. Розташована у Вест-Індії, на острові Пуерто-Рико з групи Великих Антильських островів (що відділяють Карибське море від Мексиканської затоки і Атлантичного океану) і низці прилеглих малих островів.

Пуерто-Рико має власну конституцію, законодавчу, виконавчу і судову гілки влади. Зв'язок із США полягає в наявності спільного громадянства, валюти і оборони. У зв'язку з відсутністю чіткої законодавчої бази щодо статусу території це питання активно обговорюється на самому острові, в США і ООН.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати