Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«День» створив віртуальну екскурсію церквою зі списку Світової спадщини ЮНЕСКО

19 липня, 14:14

21 червня Церква Святого Духа у Рогатині разом зі ще сімома дерев’яними церквами Карпатського регіону, за рішенням 37-ї сесії ЮНЕСКО, увійшла до списку Світової спадщини цієї міжнародної організації. Вже через тиждень після прийняття рішення «День» поїхав до Рогатина, щоб створити віртуальну екскурсію одним із найдавніших дерев’яних храмів Галичини.

Церква Святого Духа належить до найцінніших дерев’яних сакральних споруд України. У своєму зовнішньому вигляді вона зберегла унікальні для християнського світу архітектурні особливості церков Рогатинського Опілля.

Офіційна дата заснування храму – 1598 рік. Саме ця дата була віднайдена в інтер’єрі церкви на північній стіні центрального зрубу. Утім, в історичних джерелах є більш ранні згадки про церкву Святого Духа у Рогатині. Найдавніша – від ХІІ століття у записах Львівського архіву про легендарне заснування Святодухівської церкви. Попри те, що над дерев’яним дахом храму пролетіло щонайменше чотири століття, його вигляд з того часу мало змінився.

За легендою, на початку XVI століття до церкви Святого Духа часто приходила молитися Настя Лісовська – майбутня дружина султана Османської імперії, адже тут священиком був її батько — отець Лука Лісовський.

Віртуальна екскурсія церквою Святого Духа в Рогатині

З 1983 року у храмі створено музей дерев’яної архітектури й живопису XVI-XIX століть, що наразі є філіалом Музею мистецтв Прикарпаття. Найціннішим його експонатом є іконостас, що датується 1650-м роком.

Нагадаємо, це вже двадцять перша екскурсія музеями України у рамках проекту "Музеї онлайн" на сайті "Україна Incognita".

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати