Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

У Запоріжжі відкрилася виставка австралійського художника українського походження

19 липня, 10:26
Фото надано автором

Автор виставки «З Австралії з любов'ю» Віктор Грозний народився в 1925 році на хуторі Зелений Вільнянського району Запорізької області. Під час Другої світової війни він потрапив до Німеччини на примусові роботи. Після її закінчення став біженцем, і доля занесла його до Австралії. У Сіднеї він і навчився малювати, після чого вирушив подорожувати.

«Його роботи ми виставляємо зазвичай влітку, бо картини створюють атмосферу того континенту, тепла, світу духів і вірувань аборигенів. Коли він потрапив до Австралії, то працював там збирачем очерету. Однак така робота не для його характеру, і Віктор вирушив у кругосвітню подорож (9 місяців шляху). Людиною він був небагатою, тому в кожній країні влаштовувався на роботу, щоб заробити на квиток у наступну. Ще однією метою подорожі було - знайти родичів, яких він бачив останній раз у Німеччині. Саму Австралію він об'їхав повністю і малював її пейзажі», - розповіла «Дню» виконувач обов'язків директора Запорізького художнього музею Інга Янкович.

Віктор Грозний належить до художників наївного малярства, що характеризується тим, що воно передає враження, але не володіє високим професіоналізмом. Віктор створює в роботах власний рай на землі, який він передає як в австралійських пейзажах, так і в українських. Для його картин характерна виразність предметних мотивів, простота, замкнута форма.

«Історія цього художника неймовірна для нас. У 1988 році він прийшов у наш музей, який його дуже здивував. У той момент у нього була проблема - він вже довгий час прожив в Австралії, але так і не знав, що робити зі своїми картинами. Потім проїхав ще по 22 містах України і вирішив, що хоче віддати їх саме запорізькому музею. Він надіслав нам запрошення приїхати до Австралії за картинами, але в ті роки ми не могли це зробити. У підсумку він витратив багато років і в 2001 році переправив сюди 321 картину з 350 запланованих. У них відображені не тільки життя і творчість, а й якась туга за батьківщиною, яку він покинув у 17 років. Малюючи австралійські пейзажі і працюючи в ботанічному саду, він всім серцем нудьгував за Україною», - розповіла працівниця музею Антоніна Білявська.

За слова працівників музею, Віктор Грозний усе життя позиціонував себе як уродженець України, який хотів залишити для співвітчизників культурну спадщину. Про це свідчать і слова, написані в кінці його заповіту: «І нехай назавжди залишаться мої картини для всіх людей України в Державному музеї міста Києва, а не в приватних будинках колекціонерів», - написав художник на випадок закриття запорізького музею.

Віктор Грозний пішов із життя в 2002 році. Це буде вже п'ята виставка його робіт, на якій представлені картини, що ще не виставлялися. Найближчим часом у співпраці з посольством Австралії буде випущений каталог картин художника.

Євген ТЕРЕЩЕНКО, Запоріжжя

Фото автора

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати