Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

ВРУ запропонували змінити "Роттердам+" на "0,9*Роттердам"

19 липня, 12:20
Фото Reuters

У Верховній Раді зареєстровано законопроект № 8626 "Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо здешевлення електричної енергії".

Документ пропонує зберегти формульний підхід у тарифоутворенні, але формулу "Роттердам+" змінити на формулу "0,9 * Роттердам". Автори законопроекту - група депутатів від фракцій "Самопоміч", "Блок Петра Порошенка", "Народний фронт", а також позафракційний, передає "Укрінформ".

"У даному законопроекті пропонується зберегти формульний підхід, але формулу "Роттердам+" змінити на формулу "0,9 * Роттердам". Таким чином буде вивільнено понад 15 млрд грн на рік, що дасть можливість знизити ціну електричної енергії та направити відповідні кошти для потреб розвитку енергетичної галузі", - йдеться у пояснювальній записці до законопроекту.

Основними положеннями законопроекту пропонується знизити ставку акцизного податку на електричну енергію з 3,2% до 0,1%; визначити в цілях оподаткування принцип справедливого розрахунку фактичної ціни реалізації енергетичного вугілля з метою недопущення використання офшорних компаній для мінімізації нарахувань рентної плати за вугілля; збільшити ставки рентної плати за користування надрами для видобування вугілля до 5%; звільнити до 1 січня 2025 року від сплати рентної плати шахти, що отримують дотації із державного бюджету.

Окрім того, пропонується у Законі України "Про електроенергетику" визначити формулу розрахунку справедливої ціни на вугілля, що використовується тепловими електростанціями для виробництва електроенергії; встановити, що у разі не встановлення НКРЕКП оптової ціни купівлі електричної енергії, яка поставляється в Оптовий ринок електричної енергії України з інших країн, така ціна буде рівна прогнозній оптовій ринковій ціні, яка діє у відповідний період, але не перевищує середньозважений тариф для енергогенеруючих компаній теплових електростанцій.

Законопроектом пропонується зобов’язати НКРЕКП у місячний строк установлювати ціну купівлі електричної енергії, яка поставляється в Оптовий ринок електричної енергії України із інших країн.

Читайте також - Газовий «Роттердам +» зватиметься «NCG +»

Нагадаємо, на сьогодні оптова ринкова ціна електроенергії розраховується відповідно до постанови НКРЕКП від 03.03.2016 № 289.В структуру оптової ціни входить вартість вугілля, яке використовується теплоелектростанціями для вироблення електричної енергії. Вартість вугілля розраховується за так званою формулою "Роттердам+" (ціна вугілля у портах  –  –  плюс ціна транспортування такого вугілля із цих портів до вітчизняних підприємств). 

Проте, як наголошують автори законопроекту,  у переважній більшості на теплоелектростанціях використовується вугілля вітчизняного виробництва. Так, у 2017 році лише близько 20% вугілля (антрацит) імпортувалося, з них близько 5% імпортувалося морським шляхом (основний імпорт здійснювався із Російської Федерації). Тому застосування до усього вугілля його доставки з портів Нідерландів є невиправданим, підкреслюють автори законопроекту.

"Оскільки у Роттердамі формується індекс вугілля із вмістом сірки менше 1%, а в Україні спалюється вугілля із вмістом сірки майже 2%, то пропонується врахування різниці у якості за допомогою понижуючого коефіцієнта 0,9", - йдеться в пояснювальній записці.

Основною метою законопроекту є здешевлення електроенергії для вітчизняних споживачів, а також створення умов для демонополізації ринку, появи конкуренції та здійснення імпорту електричної енергії з країн ЄС. 

Чергова сесія Верховної Ради розпочнеться 4 вересня цього року.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати