Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Україна оштрафувала авіакомпанії РФ майже на 3 млрд грн

19 вересня, 17:10

Державна авіаційна служба (Державіаслужба) України за період введення санкцій проти авіакомпаній, які порушили повітряний простір України, застосувала до них більше 20 тис. штрафів на загальну суму 2,7 млрд грн.

Про це повідомили в Державіаслужбі, передає Інтерфакс-Україна.

За даними Державіаслужби таких порушників-авіакомпаній РФ налічується більше 40, серед них, зокрема, Аерофлот, Вім авіа, Газпром авіа, Ред Вінгс, Росія, Алроса, Уральські авіалінії, Ямал, ЮТейр, Трансаеро, 224 авіазагін, Когалимавіа Сокіл, Барс Аеро та ін.

Санкції до порушників застосовані у вигляді штрафу за кожне порушення в розмірі 8 тис. неоподатковуваних податком мінімумів доходів громадян (136 тис. грн).

Факти правопорушень фіксуються на підставі даних автоматизованої системи управління повітряним рухом Aircon 2100.

"У той же час щодо кількості порушень в розрізі авіакомпаній, зведений облік Державіаслужбою не ведеться, тому надати зазначену інформацію не представляється можливим", - пояснили у відомстві.

Відносно механізму стягнення Державіаслужба зазначає, що, згідно з Повітряним Кодексом України, якщо штраф не сплачено у 15-денний термін з моменту отримання постанови про його накладення, примусове стягнення здійснює Державна виконавча служба.

Станом на 15 вересня 2017 року із зазначеної суми в 2,7 млрд грн жодна штрафна санкція не була оплачена.

Разом з цим Державіаслужба спільно з Міністерством інфраструктури та Міністерством закордонних справ в рамках компетенції вживає заходів щодо поводження в міжнародні судові інстанції для врегулювання ситуації з оплати зазначеної заборгованості та недопущення порушень використання повітряного простору України.

Нагадаємо, що президент України Петро Порошенко указом від 16 вересня ввів в дію рішення РНБО від 2 вересня 2015 року, Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій), під які підпав ряд російських авіакомпаній, в тому числі найбільша - Аерофлот. Аналогічні санкції введені відносно й інших державіакомпаній РФ.

Рішення про заборону польотів в Україну цих російських авіакомпаній уряд прийняв 25 вересня. Через кілька днів стало відомо, що Федеральне агентство повітряного транспорту РФ повідомило авіакомпанії України про введення заборони на використання повітряного простору Росії з 25 жовтня.

Зі свого боку, Державіаслужба України від 1 жовтня направила в Росавіації лист з проханням роз'яснити, чим викликане введення санкцій проти українських авіакомпаній.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати