Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

ОБСЄ закликає Україну поважати право журналістів на конфіденційність джерел

20 лютого, 18:54
Фото з архіву "Дня"

Представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Арлем Дезір закликав українську владу поважати право журналістів на конфіденційність джерел.

Про це повідомляється на сайті ОБСЄ.

"Право журналістів на захист конфіденційних джерел є ключовим для вільної преси та розслідувальної журналістики. Я закликаю владу поважати цю конфіденційність, особливо у випадках, коли журналісти пишуть про питання, які становлять суспільний інтерес", - заявив Дезір, реагуючи на рішення Печерського райсуду Києва у справі порталу "Новое время".

Як повідомлялося, 4 лютого суддя Печерського райсуду Києва Володимир Карабань окремою постановою надав Генеральній прокуратурі України доступ до внутрішніх документів редакції "Новое время" і до всіх матеріалів, які надсилав на емейл-адреси видання його журналіст Іван Верстюк. Якщо НВ не надасть запитувану слідчими інформацію, у виданні буде обшук.

Розслідування Генпрокуратури, в рамках якого суд ухвалив своє рішення, стосується статті "Діамантова дочка", в якій йшлося про навчання дочки екс-заступника прокурора Київської області Олександра Корнійця у Великій Британії.

У серпні 2018 року той же Печерський райсуд надав Генпрокуратурі доступ до дзвінків з мобільного, листування та даних про місцезнаходження Христини Бердинських, ще одного журналіста-розслідувача НВ.

Після цього, 26 вересня, Апеляційний суд частково задовольнив її скаргу на це рішення і повернув справу до Печерського суду.

Утім, там вона потрапила до того ж судді Карабаня, який, починаючи з 12 листопада, тричі переносив її розгляд. Наступне засідання призначено на 6 травня.

 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати