Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

У Львові відкривається фотовиставка «Гіркий полин Чорнобиля»

20 квітня, 10:36
Фото автора

20 квітня у Львівському Палаці мистецтв відкривається фотовиставка львівської фотохудожниці Наталії Ратушної «Гіркий полин Чорнобиля»,  присвячена сумній даті в історії України – 30-літтю Чорнобильської трагедії.

Фотохудожниця побувала у «зоні відчуження» і на власні очі побачила й відчула біль тої землі, яку тридцять років тому знищив «мирний» атом. Квітуче Полісся перетворилося на запустілу й небезпечну зону, де й сьогодні зашкалюють дозиметри. Попри це, цей край живе своїм життям, що й намагається показати своїми світлинами Наталія Ратушна.

«Коли приїжджаєш до Чорнобиля, відчуваєш себе часточкою механізму, який можна назвати свідомим туризмом. Цей вид туризму заперечує страх і біль або намагається їх подати у смішному вигляді. У роті  з’являється присмак металу, а в носі починає пекти… На трагедії тепер заробляють гроші, багато грошей. 15 000  туристів у рік – це сьогоднішній Чорнобиль в туристичній  версії, - розповідає Наталія Ратушна. – А в реальності -  цезій ховається під верхнім шаром грунту і підживлює коріння посівів, городніх овочів, лісових ягід і грибів. Взимку хати обігріваються дровами, заготовленими в радіоактивно забрудненому лісі, влітку діти бавляться на радіоактивному пісочку, їдять продукти, які провокують внутрішнє зараження… Тут гарно, спокійно і … моторошно. Як у проклятому раю».

Побачене і пережите художниця передає у своїх світлинах, де поєднана звичайна фотографічна  документалістика і фантазія, яка навіює асоціації. У багатьох моментах грає сама колористика подачі. Роботи своєрідні, цікаві, видно творче обличчя художниці і репортера. На виставці - п’ятдесят вишуканих робіт, у яких автор переосмислює побачене , передає  свій суто авторський сюрреалізм. У багатьох моментах акценти зміщені на безлюдді цієї зони, хоча, життя там триває. «Гіркий полин Чорнобиля» - друга виставка Наталії Ратушної.

Йосип Марухняк, Львів, фоторепродукції автора

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати