Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Польські депутати направили відкритий лист до українських колег щодо історичного примирення

20 червня, 13:04
Фото з сайту radiopolsha.pl / Міхал Дворчик

Депутат польського сейму Міхал Дворчик зачитав лист-відповідь українським депутатам та представникам духовенства у справі історичного примирення між Україною та Польщею.

Текст звернення він зачитав в ефірі Еспресо.TV

Дворчик виступив від імені 200 сенаторів і депутатів, зокрема від партії "Право і справедливість".

"Ми написали цей лист як друзі України та українців. Ми свідомі того, що лише тісна співпраця Польщі та України і налагодження польсько-українських стосунків сприятиме безпеці України. Ми хотіли б з порозумінням підійти до цього питання і налагодити тісну співпрацю України та Польщі", - наголосив він.

За словами депутата, скоро в парламенті Польщі вийде документ, що засвідчить факт людиновбивства під час Другої світової війни, а також області у воєвудстві Другої Речі Посполитої. Зокрема, він наголосив, що цей документ не направлений проти України чи проти українців, як його намагаються представити деякі "неприхильні особи".

"По-перше, ми б хотіли віддати честь тим жертвам людовбивств, які відбувалися в цей час. Кожен українець, кожна цивільна особа незалежно від національності повинна бути пошанована встановленням пам'ятного хреста", - додав Дворчик.

Він передав занепокоєння польських депутатів, яке виникає насамперед через історичну політику, що проводиться в Україні. Зокрема, депутатів сейму турбує, що уславлюються особи, які мали неоднозначну історію в часи Другої світовой війни.

"З огляду на нинишню історичну політику в Україні, може статися так, що наступне покоління виросте і не буде розуміти, який погляд мають поляки на цю ситуацію. Нам потрібен щирий діалог, а не політичне з'ясування стосунків", - вважає Дворчик.

Також він наголосив, що Польща підтримувала, підтримує і надалі підтримуватиме Україну на її шляху до Європейського Союзу. Йдеться про підтримку з боку скасування віз, а також підтримування санкцій проти Росії.

Зокрема в листі парламентарі наголошують, що у Польщі не вшановують людей, які мають на руках кров невинного цивільного населення.

"Ми бачимо героїзм боротьби з нав'язаною після війни радянською владою, але не розуміємо, чому основи цієї боротьби слід шукати в діях, спрямованих проти цивільного населення. Ми розуміємо, що Україна потребує своїх героїв, але для майбутнього не є байдужим, яке минуле ми обрали", - наголосив Дворчик.

Зокрема, у листі польські політики звернулися до українських з проханням підтримки у справі встановлення хрестів на могилах невинних громадян, які були вбиті на території Польщі та України.

Польські депутати закликають утримуватися від дій, які можуть поставити стіну між українцями та поляками, та запевняють, що вони також утримаються від таких дій.

Копія листа-звернення польських депутатів до українських колег.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати