Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Зеленський: Україна з нетерпінням чекає на результати розшифровки чорних скриньок та початок переговорного процесу з Іраном

20 липня, 14:39

Розшифровка бортових самописців збитого в січні поблизу Тегерана літака Boeing 737 авіакомпанії "Міжнародні авіалінії України" рейсу PS752 у французькому Бюро розслідувань та аналізу безпеки цивільної авіації розпочнеться з узгодження методики зчитування інформації, повідомив президент України Володимир Зеленський.

"Наші експерти з Національного бюро розслідування авіакатастроф також беруть участь у процесі розшифровки скриньок. Процес розпочнеться з узгодження методики зчитування інформації зі скриньок, після чого експерти перейдуть до практичної частини робіт. Роботи можуть бути завершені доволі швидко, але все залежить від технічного стану скриньок", - написав Зеленський у соцмережі Facebook.

"Упевнений, що бездоганна репутація французького Бюро розслідувань та аналізу безпеки цивільної авіації й участь найкращих канадських, американських та українських експертів забезпечить максимальний рівень міжнародного визнання результатів такого дослідження. Україна з нетерпінням чекає на результати розшифровки чорних скриньок та початок переговорного процесу з Іраном", - додав він.

Зеленський наголосив, що родичі загиблих мають знати правду про трагедію, а Іран має провести прозоре і незалежне розслідування відповідно до міжнародних стандартів.

Пасажирський літак Boeing 737-800 авіакомпанії "МАУ", який мав виконати рейс PS752 за маршрутом Тегеран-Київ, розбився в районі міжнародного аеропорту імені імама Хомейні в Тегерані відразу після зльоту рано-вранці 8 січня. На борту перебували 167 пасажирів і дев'ять членів екіпажу. Усі вони загинули. Серед загиблих - 11 громадян України (зокрема дев’ять членів екіпажу), 82 громадянина Ірану, 63 - Канади, 10 - Швеції, 4 - Афганістану, по 3 - ФРН та Великої Британії. Іранська влада 11 січня визнала, що іранські військові помилково збили Boeing.

Пізніше командувач аерокосмічних сил Корпусу вартових Ісламської революції (КВІР) Амір Алі Хаджізаде заявив, що бере на себе всю відповідальність за аварію українського літака.

Чорні скриньки прибули до Ліона в суботу, 18 липня, на умовах підвищеної секретності і вже перебувають у лабораторії.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати