Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

РФ жорстко просуває ідею політичної суб'єктивізації ОРДЛО у ТКГ, - Гармаш

20 серпня, 16:23

Під час засідання Тристоронньої контактної групи 19 серпня Росія "жорстко продавлювала" політичну суб'єктивізацію тимчасово окупованих територій України й уже відкрито почала говорити про так звану делегацію ОРДЛО, попри те, що представники ОРДЛО не є членами ТКГ.

Як заявляє залучений до роботи ТКГ українською стороною як представник ОРДО журналіст Сергій Гармаш, усі дії Росії, зокрема і перемир'я, спрямовані тільки на те, щоб "узаконити в тілі України ракову пухлину "русского мира".

"Учора на ТКГ це було особливо помітно. Вони вже відкрито говорять про "делегацію ОРДЛО", хоча ОРДЛО не є членами ТКГ і, відповідно, не можуть мати в ній ніякої делегації. У ТКГ є лише запрошені російською делегацією (Москва посоромилася навіть зробити їх членами делегації РФ). Тим паче недопустима зайнята Росією позиція спостерігача, а не учасника процесу, заяви про те, що вона "прийме будь-яке консенсусне рішення між делегаціями ОРДО-ОРЛО і Україною", - пише Гармаш на сторінці у Facebook.

За словами журналіста, очевидного протиріччя Мінським угодам не помічають ОБСЄ і західні партнери, а заради можливості мирного діалогу та підтримки західних країн Україна це дипломатично приймає.

При цьому Гармаш додав, що не має підстав не довіряти керівництву української делегації в ТКГ і Офісу президента й не може стверджувати, що Україна піддається тиску, тому закликав не робити поспішних висновків.

"Але, дивлячись на відверто хамську поведінку тієї сторони, що блокувала конструктивний діалог, і виходячи з досвіду останніх політичних поступок у вигляді рішення про "Консультативну раду" і "Формулу Штайнмаєра", я маю підстави переживати, щоб у гонитві за тактичними перемогами ми не прийшли до стратегічної поразки", - зазначив він.

Водночас журналіст наголосив, що все сказане - це його особиста позиція: як учасника переговорів, громадянина України та жителя Донбасу.

"Ще раз: справа не в тексті Мінських угод - вони можуть стати основою компромісу, - справа в методах і формах, які Росія використовує, намагаючись змусити нас прийняти її перекручене трактування цього тексту. Справа в тактиці її так званого діалогу. "Діалогу", коли тебе не чують, "діалогу" не з тими, хто реально ухвалює рішення. .Звертаюся до ОБСЄ і західних партнерів. Якщо ви справді хочете мирного діалогу, а не створення ґрунту для реального громадянського конфлікту, не заплющуйте очі на те, що Мінський процес перетворений на фарс. Якщо ТКГ - це Росія, Україна та ОБСЄ, то діалог має вестися між членами ТКГ, а не аватарами РФ із Донецька й Луганська, які нічого не вирішують, а тому й не відповідають за свої дії", - написав Гармаш.

 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати