Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

ГПУ втратила право починати розслідування щодо високопосадовців

20 листопада, 10:03
Фото з архіву "Дня"

Відтепер Генпрокуратура не має права розпочинати досудові розслідування проти високопоставлених чиновників, суддів та правоохоронців. Ці повноваження передані Державному бюро розслідувань, повідомляє "ЛІГА".

Ця норма Кримінального процесуального кодексу вступила в силу 20 листопада.

Згідно з прикінцевими положенням КПК, прокуратура мала право розслідувати підслідні ДБР кримінальні правопорушення до дня початку роботи нового правоохоронного органу, проте не довше п'яти років з моменту вступу в силу чинного КПК (19 листопада 2012 року).

Відтепер Держбюро розслідувань уповноважене вести слідство проти президента, прем'єр-міністра та членів уряду, народних депутатів, членів ЦВК, генпрокурора і його заступників, керівництва Національного банку, очільника НАБУ, інших високопоставлених службовців, а також суддів і правоохоронців.

Крім того, бюро має право розслідувати деякі правопорушення з боку співробітників Національного антикорупційного бюро, глави та прокурорів Спеціальної антикорупційної прокуратури, а також військові злочини.

Починаючи з 20 листопада 2017-го прокуратура вестиме тільки раніше розпочаті досудові розслідування до моменту їх завершення, але не довше двох років. Сьогодні також завершуються повноваження прокуратури з розслідування проваджень, які належать до підслідності НАБУ й зареєстровані до грудня 2015 року.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати