Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

У Львові сьогодні почнуть використовувати експрес-тести на ковід

20 листопада, 13:23

Учора до Львова привезли швидкі тести Сovid-19 Ag, а вже сьогодні їх робитимуть. Про це заявив в ефірі радіо «Люкс FM» міський голова Андрій Садовий. «Це дуже важлива річ, – зазначив мер. – Наразі жодне місто в Україні їх не робить. Перш за все, такі тести ми  робитимемо медикам, освітянам та деяким хворим. До прикладу, в лікарню привезуть хворого із апендицитом, і ніхто не знає, чи є в нього Covid-19. Якщо здавати ПЛР-тест, то на результат доведеться чекати близько одного дня, а тест на антиген дає результат за 15 хвилин. Саме для таких відповідальних ситуацій маємо сьогодні вже 10 тисяч відповідних тестів американського виробництва».

«День» розповідав, що кілька днів тому у Лікарні швидкої медичної допомоги відкрили першу частину нового відділення, яке прийматиме хворих на Covid-19. Відділення для Covid-пацієнтів облаштували в корпусі, частину якого винаймав медичний коледж. Там дуже оперативно зробили ремонт та підготували усе необхідне обладнання. Відділення, обіцяє влада, невдовзі прийматиме 350 пацієнтів. Допомагають упорядкуванню додаткових місць і доброчинники. «Ми дуже раді, що у Львові є соціально відповідальний бізнес, який долучився до ремонту в корпусі, де лікуватимуться хворі на ковід, та який допомагає нам з обладнанням, – говорить керівник лікарні Олег Самчук. –Перші сім палат та п’ятдесят ліжок уже готові. І кожні кілька днів плануємо відкривати нові. Тому щиро дякуємо нашим благодійникам – компанії SoftServe та її благодійному фонду «Відкриті очі», які організували доставку з Німеччини 39 багатофункціональних медичних ліжок. Адже кожне ліжко-місце в ковід-зоні – це шанс для боротьби за чиєсь життя».

«Це вже друга передача ліжок в Лікарню швидкої допомоги у Львові, – додає  в.о. голови фонду Вікторія Міщук. – В липні ми передали 25 комплектів медичних меблів для відділення хірургії. Така синергія бізнесу, дружніх ГО та місцевої влади допомагає нам створювати платформу добра та покращувати якість української медичної системи».

Загалом із 16 млн грн, які SoftServe та працівники компанії скерували на боротьбу з Covid-19 в Україні, у Львові БФ «Відкриті очі» придбав і передав медустановам міста та області товарів медичного призначення на понад 5 млн грн. Серед них – 8600 респіраторів FPP3, 4 апарати ШВЛ, 2000 експрес-тестів, 2000 захисних та 600 медичних костюмів. Фонд також підтримав програму страхування лікарів Львівщини, які захворіли на ковід, на 300 000 грн.

Щодо наступних вихідних, то у Львові вони не будуть суворо карантинними, попри те, що уряд не скасував карантину вихідного дня. Відтак юристи Львівської міськради, як і минулого тижня, будуть працювати на вихідних, аби надати підприємцям допомогу.

«Думаю, що багато закладів не будуть працювати, бо підприємці мають право приймати рішення самостійно, а ті, що працюватимуть, мають дотримуватись максимальної безпеки: температурний скринінг, маски, дезінфекція. Ми їм будемо допомагати, – сказав в ефірі радіо «Люкс FM» міський голова Львова Андрій Садовий і закликав бізнесменів в разі потреби телефонувати на Гарячу лінію міста. – Є простий приклад: в лікарні швидкої медичної допомоги за три тижні збудували нове відділення. На це було потрачено близько 10 млн грн небюджетних коштів, нам допоміг бізнес. А зараз той бізнес, який допомагає людям, уряд знищує. Якщо вони вміють працювати, вміють організовувати безпечний процес діяльності, то чому їм забороняти це робити? Всі кваліфіковані медики наголошують на тому, що карантин вихідного дня не має логічного підґрунтя. Я на стороні підприємців».

Щодо загальної ситуації у Львові та області, то, як повідомила заступник міського голови Львова та керівник міського штабу з протидії коронавірусу Галина Слічна, станом на ранок 20 листопада на Львівщині підтверджено 39916 випадків інфікування коронавірусом (з них по Львову –16996). Померли 1119 хворих (у Львові – 512). 25922 пацієнти одужали.

За вчорашню добу, 19 листопада, лабораторні центри Львова провели 2046 ПЛР-тестів. Нових виявлених інфікованих – 687 (серед них львів'ян – 306).

Для порівняння: у попередні дні ішлося про 651 (317 – у львів’ян), 607 (274) та 504 (248) позитивні ПРЛ-тести.

Тетяна КОЗИРЄВА, Львів.

 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати