Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

У токсичній печері, що була ізольована 5,5 млн років, виявили 51 вид істот, з яких 34 унікальні

20 грудня, 22:55

У токсичній печері Мовіле у Румунії виявили найбільшу істоту з-поміж її мешканців - отруйну багатоніжку завдовжки 52 міліметри.

Як передає Укрінформ, про це йдеться в публікації у науковому виданні ZooKeys.

До 1986 року впродовж 5,5 мільйона років ця печера, розташована поблизу узбережжня Чорного моря, була відрізана від зовнішнього світу. Вона має унікальну екосистему з власними водами.

Повітря у печері має високу концентрацію вуглекислого газу, сірководню та аміаку.

Це єдина відома екосистема у світі, де замість фотосинтезу відбувається процес хемосинтезу: істоти отримують енергію через окиснення аміаку та сірководню. У печері постійно темно, тому більшість істот сліпі та безбарвні.

За час вивчення печери дослідники змогли виділити 51 вид істот, які там мешкають, причому 34 з них можна знайти лише в Мовіле.

До них належить і виявлена багатоніжка, яка є отруйним хижаком і поки що найбільшою істотою, яка водиться у цій печері. Назвати її вирішили Cryptops speleorex, що означає «король печери».

Процес дослідження Мовіле дуже специфічний та непростий. Науковці можуть перебувати у печері лише упродовж 5-6 годин через високу вологість та концентрацію сірководню й аміаку.

Аби потрапити у печеру, необхідно спуститися по 20-метровій мотузці, а потім повзти через тісні проходи і плисти підводними каналами.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати