Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

У Вінниці почали будівництво пам’ятника на честь Героя Небесної Сотні Максима Шимка

21 жовтня, 22:51

У день народження Максима Шимка, який загинув на Майдані взимку 2014 року, його побратими з козацьких організацій, майданівці, рідні та близькі заклали наріжний камінь у будівництва майбутнього пам’ятника. До урочистого мітингу з нагоди відкриття пам’ятного знаку долучилися учасники проекту «Потяг Єднання України «Труханівська Cіч», які вчора прибули до Вінниці.

«Я особисто знав Максима. Ми зустрічалися ще до Майдану в Меджибіжі під час фестивалів військової реконструкції. Максим приїздив з Вінниці, а я з Хмельницького, – згадує отаман «Труханівської Січі» Микола Бондар. – На Майдані він був одним з перших. І загинув одним з перших від кулі снайпера. Так сталося, що у день його народження ми приїхали у Вінницю. Майже 150 молодих людей з Донбасу прийшли на відкриття пам’ятного знаку, щоб віддати шану Максиму. Сьогодні йому мало б бути 37 років».

Право закласти перший камінь у будівництво майбутнього пам’ятника на честь Максима отримали його побратими з Майдану, відомі у козацьких колах як «Птах» і «Хорд». Встановили його неподалік будинку, де жив Герой Небесної Сотні. Батько загиблого Микола Шимко каже, що майбутній пам’ятник виготовлятимуть  за проектом студента Вінницького коледжу будівництва і архітектури Михайла Рязанова. Зараз рідні загиблого героя шукають кошти.

«Коли відбувався конкурс проектів пам’ятника на честь нашого сина, ми проглянули кілька варіантів. Але саме цей одразу впав в око, бо він відображає філософію Максима, його світ і вподобання. Гадаю, що саме цей пам’ятник йому і сподобався б, – висловлює переконання Микола Шимко. – Обов’язково треба провести благоустрій скверу. Зараз  над цим працює колектив скульпторів. Вони ведуть діалог, як краще облаштувати це місце, щоб пам’ятник виглядав якнайкраще. З грішми питання ще не вирішилося. Але активно підключилися козацькі організації, побратими сина. Маю надію, що відкриємо гарний пам’ятник на честь Максиму, бо він на це заслужив».

Олеся ШУТКЕВИЧ, Вінниця, фото автора

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати