Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

ЄС відмовився від санкцій проти країн, що підтримують Асада у Сирії

21 жовтня, 10:41
Фото Reuters

Лідери країн Євросоюзу на саміті ЄС в Брюсселі поки відмовилася від ідеї запровадження санкцій проти країн та сил, які підтримують сирійського президента Башара Асада. Згадування про можливість застосування таких санкцій, що містив попередній проект заключної декларації дводенного саміту ЄС, прибрали з тексту документа.

У поширеному в ніч на п'ятницю, 21 жовтня, тексті декларації зазначається, що "Європейська Рада рішуче засуджує" атаки режиму Асада та його союзників, передусім Росії, на цивільних, а також закликає їх покласти край жорстокості та забезпечити доступ гуманітарної допомоги до Алеппо та інших регіонів країни. У декларації також зазначається, що "ЄС розглядає всі наявні можливості, якщо нинішні злочини триватимуть", однак слова про санкції відсутні.

На це рішення, ухвалене лідерами країн ЄС у перший день саміту, значною мірою вплинула категорична незгода прем'єр-міністра Італії Метто Ренці запроваджувати додаткові санкції проти Росії через Сирію.

Крім того в дипломатичних колах зазначили, що проти санкцій виступили також Греція та Угорщина, повідомляє інформагенція AFP. Маттео Ренці заявив після завершення першого дня саміту, що, на його переконання, "згадування тут про санкції нічого не дасть" для мирного врегулювання в Сирії.

Тим часом канцлер Німеччини Анґела Меркель заявила, що ЄС не може "прийняти" жорстокі бомбардування Алеппо, а тому, якщо їхня інтенсивність триватиме, це стане "причиною, подумати над тим, що нам слід робити". Однак про якісь конкретні терміни не йдеться, додала Меркель.

Президент Європейської Ради Дональд Туск теж не виключив, що ЄС реагуватиме на дії Росії в Сирії. "Наша мета - не збільшення напруження в відносинах з Росією, ми просто реагуємо на кроки Москви", - сказав він.

Нагадаємо, голова Європейського парламенту Мартін Шульц заявив, що санкції проти Росії щодо України залишаться в силі до повного виконання мінських домовленостей усіма сторонами конфлікту.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати