Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Конституційний суд визнав неконституційним законопроєкт Зеленського щодо уповноважених Ради

21 листопада, 13:45
Фото з відкритих джерел

Конституційний суд визнав законопроєкт № 1016 президента Володимира Зеленського щодо уповноважених Верховної Ради таким, що не відповідає вимогам ч. 1 статті 157 Конституції.

Про це передає пресслужба суду.

У законопроєкті пропонується внести зміни до статей 85 та 101 Конституції України. Перша стаття передбачає нове повноваження парламенту — призначення та звільнення з посад уповноважених Верховної Ради України за додержанням Конституції України та законів в окремих сферах, заслуховування їхніх щорічних доповідей про стан додержання Конституції та законів у відповідних сферах, друга — здійснення парламентського контролю за додержанням Конституції та законів в окремих сферах Верховна Рада може призначати уповноважених Верховної Ради, правовий статус яких визначається окремими законами.

У суді вважають, що зміни до Конституції передбачають запровадження нового виду парламентського контролю та містять ризики надмірного втручання парламенту за допомогою уповноважених у різні сфери без дотримання балансу приватних і публічних інтересів. Також законопроєкт може призвести до невизначених меж повноважень парламенту всупереч поділу держвлади на законодавчу, виконавчу та судову, та стати причиною юридичної невизначеності.

У Конституційному суді підкреслили, що запропоновані зміни не спрямовані на ліквідацію незалежності країни, тому вони відповідають ч. 2 статей 157 та 158 Конституції.

Зазначається, що висновок Конституційного Суду є обов’язковим, остаточним та таким, що не може бути оскаржено.




  
  

  
  

  

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати