Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

У Дніпрі на честь злуки відкрили "петлюрівський" крест

22 січня, 22:05
Фото надано автором

У Дніпрі на День Соборності України відкрили пам’ятник на честь злуки УНР і ЗУНР. Пам'ятний знак встановлено у сквері на Соборній площі неподалік від поховання січових стрільців та вільних козаків, які загинули у бою з більшовиками та махновцями.

На відкриття знаку зібралося понад тисячу людей, в тому числі бійці АТО, представники громадських організацій, народні депутати України і міський голова Борис Філатов. Великий кам’яний хрест освятив єпископ Дніпропетровський і Криворізький УПЦ КП Симеон. За словами ініціаторів відкриття пам’ятника, саме на цій площі поховані 14 вояків полку УНР, яким командував полковник Самокиш – як наддніпрянці, так і галичани. Тому цю площу називають «символічним місцем єднання Сходу та Заходу».

Наразі відомі прізвища лише двох загиблих з полку січових стрільців – вільних козаків, які поховані у братській могилі, – сотник Лугін та сотник Златоустов. Памятний знак має вигляд «петлюрівського» хреста, який використовувався у нагородах і символіці УНР.

Автором меморіального знаку став скульптор Гарнік Хачатрян з Камянського. Після урочистої церемонії відомий співак Олег Скрипка вперше виконав новий марш української армії. Цього ж дня мешканці Дніпра зібралися на головній площі міста, щоб взяти участь у видовищному флеш-мобі. Прослухавши гімн України, вони одночасно відпустили у небо близько 1 000 кульок жовтого і блакитного кольору, таким чином утворивши великий прапор незалежної держави.

Вадим РИЖКОВ, «День», Дніпро

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати