Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Підсумки дванадцятого олімпійського дня

22 лютого, 09:12
Фото Reuters

21 лютого у Пхьончхані на ХХІІІ зимових Олімпійських іграх розіграли сім комплектів нагород та першу медаль у хокеї. Про головні події змагального дня у нашому підсумку.

Українські лижники не створили сенсацію

21 лютого представники лижного спорту розіграли два комплекти нагород у командному спринті вільним стилем. Українки Тетяна Антипенко і Марина Анцибор у своєму півфіналі посіли останнє 10-е місце з результатом 17 хвилин 44.04 секунди, що не дало їм змоги потрапити до фіналу. Трохи краще виступили наші лижники:  Андрій Орлик і Олексій Красовський також стали десятими, але випередили чотири команди. Представники України поступилися 1 хвилину 28,6 секунди переможцям забігу.

Олімпійськими чемпіонками у жіночій командній гонці стали американки Кіккан Рендолл і Джессіка Діггінс, які несподівано обігнали шведок, подолавши дистанцію за 15 хвилин 56,47 секунди. Для Рендолл і Діггінс олімпійські медалі є першими в кар’єрі. «Срібло» дісталося шведським лижницям Шарлотті Каллі й Стіні Нільссон, котрі на фініші програли американкам 0,19 секунди. З 2,97 секунди відставання  завершили дистанцію представниці збірної Норвегії Маріт Бйорген і Майкен Касперсен Фалла, отримавши «бронзу». 37-річна Маріт Бйорген сьогодні завоювала свою чотирнадцяту олімпійську нагороду, ставши найтитулованішою жінкою в історії зимових Олімпійських ігор (тепер в активі Бйорген сім золотих, чотири срібні й три бронзові медалі). До цього найтитулованішим спортсменом на Олімпійських іграх був співвітчизник Маріт – Уле-Ейнар Бйорндален. Сьогодні ж досягнення легенди світового біатлону впало. Маріт Бйорген має ще одну нагоду поповнити свою скарбничку: 25 лютого відбудеться марафон, де вона є головною фавориткою.

У чоловіків швидшими за інших стали норвежці Мартін Йонсруд Сунбю і Йоганнес Клебо, які фінішували з часом 15 хвилин 56,2 секунди. 21-річний Клебо став триразовим чемпіоном у Пхьончхані. Срібні нагороди у представників команди ОАР Олександра Большунова і Дениса Спіцова, які стали триразовими призерами ХХІІІ ігор. Представники Франції  Моріс Маніфіка та Рішар Жув здобули бронзові медалі.

Ганна Хниченкова завершила боротьбу за медалі

Уже втретє на Олімпіаді-2018 українські фігуристи не потрапляють після короткої програми до наступного етапу змагань. Єдина представниця України у жіночому одиночному катанні Ганна Хниченкова під час виконання одного з елементів у короткій програмі впала і отримала від суддів лише 47.59 бала, посівши передостаннє місце – 29-е. До наступного раунду пройшли перші 24 учасниці.

Проміжними лідерами після короткої програми стали представниці команди ОАР Аліна Загітова, яка виграла коротку програму зі світовим рекордом (82.92 бала), та Євгенія Медведєва (81.61). Із сумою балів 78,87 канадка Кейтлін Осмонд посідає третю сходинку.  Фінал змагань у жіночому одиночному катанні відбудеться 23 лютого.

Італія тріумфує, Ліхтенштейн ледь не заробив другу медаль

У жіночому гірськолижному спорті розіграли комплект нагород у швидкісному спуску. Тріумфувала на дистанції 25-річна Софія Годжа з Італії, яка змогла покласти до свого активу першу нагороду Олімпійських ігор і одразу найвищого ґатунку. Дистанцію вона подолала за одну хвилину 39,22 секунди. Але італійка могла залишитися і без нагороди. Норвезька гірськолижниця Раґнгільд Мовінкель, яка була вже срібною призеркою у гігантському слаломі, лише на 0,09 секунди була повільнішою за італійку. Трійку призерів замкнула представниця Сполучених Штатів Америки Ліндсі Вонн, яка лише на 0,16 секунди випередила бронзову призерку в супергігантському слаломі з Ліхтенштейну Тіну Вайратер. Так, Ліхтенштейн залишився без другої «бронзи», а американка, яку вважали однією з фавориток, задовольняється лише третьою сходинкою.

Німецька машина в бобслеї

На бобслейній трасі в бій вступили жіночі двійки. Вже традиційно в санних видах спорту немає рівних німецьким екіпажам. Сьогоднішній день не став винятком. Бобслеїстки  Маріами Яманки і Лізи Буквіц бездоганно пройшли всі чотири спроби, у кожній з яких фінішували не нижче другого місця. У підсумку вони й стали переможницями з результатом три хвилини 22,45 секунди. Лише на 0,07 секунди німкені випередили американський екіпаж у складі Елани Маєрс і Лорен Гіббс, які стали срібними призерками. Чільну трійку лідерів замкнула канадійка Кейлі Гамфріс у парі з Феліцією Джордж.

Норвегія і Японія вперше виграли командну  гонку в ковзанярському спорті

21 лютого представники ковзанярського спорту розіграли два комплекти нагород у командних змаганнях. У чоловіків до фіналу вийшла команда Південної Кореї та Норвегії. Норвежці взагалі пройшли півфінальну дистанцію з олімпійським рекордом – три хвилини 37,08 секунди. А от у фіналі Говард Бекко, Сімен Спілно Нільсен та Саерре Лунде Педерсен показали час три хвилини 37,31 секунди – вони випередили більш ніж на секунду своїх опонентів Лі Син Хуна, Чун Дже Вона і Кім Мін Сока. У фіналі «Б» бронзу розіграли Нідерланди та Нова Зеландія, де безсумнівним фаворитом були саме нідерландці. Патрік Руст, Ян Блокгюйсен і Свен Крамер випередили своїх візаві на 5,14 секунди.

У жіночій командній  гонці з олімпійським рекордом (2:53.89) виграли представниці Японії (Такагі Міхо, Сато Аяно, Нана Такагі), котрі зуміли випередити титуловану команду Нідерландів (Марріт Ленстра, Ірен Вюст, Антоінетте де Йонг) на 1,59 секунди. «Бронза» дісталася  американкам Хезер Бергсма, Бріттані Боу та Міа Манганелло, які виявилися спритнішими за канадійок  на 0,45 секунди.

У хокеї розіграли першу медаль

У хокейних змаганнях розпочалися матчі за медалі. Першими в боротьбу вступили жіночі колективи. На хокейній арені зійшлися збірні Фінляндії та Олімпійських атлетів з Росії. Обидві збірні грали в одній групі під час відбіркового етапу. Тоді впевнену звитягу з рахунком 5:1 святкували представниці Фінляндії.

Цього разу для команди суомі гра не стала легкою прогулянкою – перший період завершився їхньою мінімальною перевагою. Відзначилася Петра Ніємінен, реалізувавши більшість. У другому періоді Сюзанна Тапані збільшила перевагу, забивши другу шайбу. Суперниці спробували скоротити відставання – гол в активі Ольги Сосіної. Втім гандикап у дві шайби відновила Вялімякі.

Зберегти інтригу росіянки спробували на 47-ій хвилині матчу, коли Бєлякова реалізувала більшість, але це і все, на що спромоглися спортсменки з ОАР. У підсумку 3:2 – перемога Фінляндії, яка втретє в історії стає бронзовим призером ігор.

Брейді Леман перемагає в скі-кросі

Канадійський фристайліст, 31-річний Брейді Леман завоював першу в кар’єрі медаль у фристайлі – дисципліні скі-крос. Конкурувати з ним міг хіба що швейцарець Марк Бішофбергер, адже вони обидва завершили свої виступи без суттєвих помилок (у Марка «срібло»). Інший канадієць Кевін Друрі та представник ОАР Сергій Ридзик зазнали падіння: Друрі не дістався фінішу, а от Ридзик завоював бронзову нагороду.

Після дванадцяти змагальних днів одноосібним лідером іде Норвегія, у якої тринадцять золотих, одинадцять срібних і дев’ять бронзових медалей. Переслідує норвежців Німеччина, що має дванадцять золотих, сім срібних і п’ять бронзових нагород. У трійці призерів надійно закріпилася Канада з дев’ятьма золотими, п’ятьма срібними і сімома бронзовими медалями. Україна залишається вісімнадцятою із одним «золотом». Фактично медальних сподівань вже не залишилося, окрім біатлону. Однак мрії  про нагороду можуть звестися нанівець уже після жіночої естафети.

Сьогодні в Пхьончхані розіграють дев’ять комплектів нагород та зіграють фінальний матч у жіночому хокеї. 

Богдан Проскуров

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати