Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Уряд Македонії почав демонтаж пам’ятників, щоб задовольнити Грецію

22 лютого, 13:48
Фото Reuters

Після перейменування головного аеропорту Македонії і зміни назви основної автомагістралі уряд країни почав демонтаж пам’ятників, які можуть бути розцінені як експансіоністські стосовно Греції. Про це повідомляє ЄП з посиланням на Ekathimerini.

Цей крок розглядається як спроба задовольнити Грецію у суперечці навколо назви Македонії.

Зокрема, у Скоп’є знесли пам’ятник, присвячений революціонеру-націоналісту XIX століття Андону Яневу і встановлений навпроти будівлі головного суду країни.

Цю статую, як і статуї керівників Македонії візантійських і пост візантійських часів, встановили в часи прем’єрства Ніколи Груєвського, коли нинішній прем’єр Зоран Заєв перебував в опозиції.

Як повідомлялося, влада Македонії почала замінювати дорожні знаки на головній автомагістралі країни, названій попередньою владою на честь Александра Македонського.

Нещодавно уряд Македонії також вирішив перейменувати головний аеропорт країни, який був названий на честь Александра Македонського. Тепер він називатиметься "Міжнародний аеропорт Скоп'є".

Як відомо, Греція вважає, що Македонія "вкрала" назву в однієї з північних грецьких провінцій, і через це блокує діалог щодо вступу країни до НАТО і ЄС.

Суперечка триває з 1991 року - часу здобуття незалежності Македонією, яка до того носила назву Соціалістична республіка Македонія, що не викликало спротиву з боку Греції. Після 1991 року Греція вважає, що назва держави є узурпацією назви її історичної провінції.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати