Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Румунська церква виступає за створення румунського вікаріату в складі ПЦУ

22 лютого, 15:03
Фото: patriarhia.ro

Румунська православна церква може визнати Православну церкву України (ПЦУ), якщо українська влада забезпечить права і свободи румунських громад.

Про це повідомляється на офіційному сайті Румунської патріархії.

Повідомляється, що синод Румунської церкви на майбутній сесії для рішення щодо ПЦУ розгляне питання 127 румунських православних парафій, які знаходяться переважно в Північній Буковині і перебувають в УПЦ Московського патріархату. Також церква наполягає на необхідності консультацій з румунськими православними в Україні, які зацікавлені у збереженні етнічної та мовної ідентичності.

"У цьому сенсі необхідно отримати письмові запевнення від церковних і державних органів України в тому, що етнічна і мовна ідентичність румунів буде поважатися, і що ці віруючі будуть мати можливість об'єднатися в румунський православний вікаріат і можливість розвивати духовні відносини з Румунським патріархатом", - йдеться в повідомленні

Уточнюється, що мається на увазі можливість отримувати релігійні книги румунською мовою. У цьому зв'язку зазначається, що український православний вікаріат діє в Румунії з 1990 року. Крім того, Румунський патріархат попросить Константинополь прояснити проблему неканонічних ієрархів, які належали до колишнього "Київського патріархату".

У той же час Румунська церква відзначила, що автокефалія ПЦУ не вирішила церковні проблеми в Україні. Зокрема, ПЦУ була прийнята в основному тими, хто не був у спілкуванні з Московським патріархатом.

"Проблема церковної єдності України в даний час не повністю вирішена, в тому числі й тому, що в Україні є російське населення, що має пряме відношення до Московського патріархату", - йдеться в повідомленні.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати