Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

У березні дадуть оцінку впливу на довкілля сміттєпереробного заводу, який планують збудувати у Львові

22 лютого, 21:27
Фото Павло ПАЛАМАРЧУК

Кілька десятків людей сьогодні пікетували семінар присвячений реалізації законам України про довкілля та екологічну оцінку, який проходив у сесійній залі Львівської обласної ради за участі міністра екології Остапа Семерака. Усі вони мешканці з прилеглої території, де хочуть збудувати сміттєпереробний завод у місті.

Люди із плакатами зайшли до сесійної зали. Щоб не переривати семінар міністр пообіцяв поспілкуватися з ними після нього. Крім того під час самого семінару розповідали про усі нюанси сміттєпереробних заводів.

Під час зустрічі з Остапом Семераком люди в основному апелювали тим, що на вулиці Пластовій, де планують будувати завод, є очисні споруди. Через погану їх роботу, люди не мають чим дихати, часто хворіють. Крім того,  на прилеглій території є ще багато різних виробництв, які забруднюють довкілля. Тому побудова там ще й сміттєпереробного заводу, за їх словами, просто вб’є усіх, що проживають неподалік.

«Процедура оцінки впливу на довкілля заводу ще триває. Але завершення буде вже за кілька тижнів, десь в березні. У фінальному документі буде надана оцінка можливого впливу на довкілля заводу з тими технологіями, які запроектовані, запрогнозовані в реалізації цього проекту. Які можуть бути висновки з процедури оцінки впливу на довкілля передбачені в законі? Вони можуть дозволити чи скласти якісь екологічні обмеження діяльності цього заводу чи проектної діяльності. У нас є час для зваженого і якісного завершення цього процесу», сказав міністр після спілкування із людьми.

Згідно планів збудувати перший в Україні сучасний сміттєпереробний комплекс у Львові із європейською технологією механіко-біологічної переробки відходів мають за два роки.

Крім того мають рекультивувати старий полігон та впровадити нову систему поводження з відходами. Вона передбачатиме сортування сухих та вологих відходів, вторинної сировини та облаштування окремих майданчиків для збору електроніки, великогабаритного і будівельного сміття.

Вже цього року відкриється станція компостування органічних відходів. Для цих цілей місто отримало 25 млн євро кредиту від Європейського банку реконструкції та розвитку, 10 млн євро гранту — безповоротної фінансової допомоги від екологічних фондів. Внесок міста — 6,75 млн євро.

Павло ПАЛАМАРЧУК, Львів, фото автора

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати