Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

На Волині вшановують розстріляних під Волновахою у травні 2014 року бійців 51 бригади

22 травня, 09:33

Трагедія, яка сталася на світанку 22 травня 2014 року під Волновахою, і досі залишає по собі багато питань, на які ще нема відповідей. Чому бійців з Волині, які потрапили у першу хвилю мобілізації, кинули саме у це місце, не дали їм належно облаштувати блокпост, хоча командування бригади і намагалося це зробити, а також повідомляло про неспокійну обстановку в цьому місці? Чому акумулятори з БМП забрали на зарядку в село на цілу ніч, маючи вже третю неспокійну добу? Якби БМП була з акумуляторами, вона би дала бій?.. Чому комбриг Пивоваренко, якого призначили замість відстороненого Яцківа, відразу захотів знищити документи по організації 10-го блокпоста, і тільки офіцери не дали цього зробити?.. Напад на українських військових під Волновахою був спланований, і він став першим підтвердженням того, що в Україну прийшла неоголошена війна.

Тоді Волинь втратила 18 бійців, їх хоронили по всій Волині, а у Луцьку 27 травня 2014 року відбувся перших похорон загиблих у цій війні, хоронили чотирьох бійців, і провести їх в останню путь прийшли тисячі людей. Останній боєць, який постраждав під Волновахою, помер від ран в Одеському госпіталі вже восени. Та саме мирні мешканці Волновахи і рятували поранених бійців, доставляючи їх своїм транспортом у лікарню, а потім рятували і в лікарні, де їх хотіли забрати у полон «козачки». Волноваха стала містом-побратимом Луцька, бо якщо плодити ненависть, то нічого доброго це не дасть. Діти зі сходу відпочивають у таборах під Луцьком, на Пасху їх беруть у свої родини лучани, Луцьк багато допоміг волновахцям і медичним обладнанням, і продуктами, одягом, автомобілями для лікарні тощо. На місці розстрілу 51 бригади встановили дубовий хрест, підмурівок для якого зробили волновахці, встановлено і стелу з іменами загиблих за Україну на донецькій землі. Сюди приїжджають делегації з Волині, рідні загиблих, для яких найбільшим бажанням тепер є вклонитися розстріляній рідній душі на місці загибелі.

Сьогодні у Луцьку, Володимирі-Волинському, де базувалася 51 (а тепер – 14 бригада) пройдуть панахиди за загиблими, хресні ходи. Луцька міська рада організовує і автобуси, аби лучани могли поїхати на міське кладовище й там на Алеї слави, яка з явилася тут після Волновахи, вклонитися праху воїнів, які до кінця залишилися вірними присязі і Україні, повідомляє Наталія МАЛІМОН, «День», Луцьк.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати