Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

У Львові протестували проти корупції при видачі водійських прав

22 травня, 14:52
Фото надано автором

Активісти під стінами Головного управління МВС України у Львівській області сьогодні провели акцію проти корупції в правоохоронних органах. Зокрема вони вимагали припинити корупційні схеми при отриманні водійських прав. Адже, за їх словами, понад 90% посвідчень водія видають не за знання та навики, а за хабар.

Перед управління вони розклали намет, а в руках тримали плакати із написами: «Корупція в МВС – 1000 смертей в ДТП», «Сьогодні купив права – завтра збив людину», «Корумповані країни завжди бідні» та інші.

«Щороку в Україні на дорогах гине від 3 до 7 тисяч осіб. І цьому вина — не погані дороги, не п’яні водії. Найбільша причина — корупція. Адже досі більшість українських водіїв отримали водійське посвідчення за хабар. Крім тисячі смертей страждає і наша економіка, бо мільйони гривень йдуть у тінь. Відтак, МВС і автошколи стали ланками конвеєра, де пластикове посвідчення купують ціною життя українців», - заявили організатори акції.

Для вирішення цієї проблеми активісти пропонують ввести ряд нововведень. Зокрема водійське посвідчення має коштувати 3-4 тис. грн, а не 245 грн. Висока ціна  має відбити бажання у людей давати ще й хабар. Складання теорії і практики має супроводжувати відеозйомка із кількох камер. Інформація, хто, коли і кому видав медичну довідку та водійське посвідчення, має бути або публічною, або доступною певним колам осіб. Поліціянти, що приймають іспити, мають отримувати гідну зарплату — не менше 12–15 тисяч грн. Це трохи зменшує корупційні ризики.

Загалом активісти закликали людей усвідомити, що корупція – це зло. І даючи хабар ми хоч і виграємо ситуативно, але програємо країною стратегічно. Адже Україна це не «десь там», а «ось тут» і вона починається з кожного з нас.

Павло Паламарчук, Львів, фото автора

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати