Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

США в ОБСЄ закликали Кремль допустити омбудсмена Денісову до Сенцова та Балуха

22 червня, 09:05
Фото Артема СЛІПАЧУКА, "День"

Сполучені Штати висловили обурення у зв'язку з відмовою російської влади допустити українського омбудсмена Людмилу Денісову до незаконно ув'язнених українців Олега Сенцова і Володимира Балуха, й закликали негайно забезпечити зустрічі.

З такою заявою виступила в четвер на засіданні Постійної ради ОБСЄ у Відні тимчасово повірена у справах США при ОБСЄ Мішель Сайдерс, повідомляє Укрінформ.

"Ми приголомшені, що Росія ще відмовила українському омбудсмену в доступі до українського режисера та активіста Олега Сенцова, який потерпає в ув'язненні в Росії за сфабрикованими звинуваченнями в тероризмі", - підкреслила представник США.

Вона нагадала, що Сенцов вже 38-й день голодує з вимогою звільнення всіх українських політв'язнів, яких несправедливо утримує Кремль за їхній спротив російській окупації Криму.

"Ми також стурбовані станом активіста Володимира Балуха, який голодує вже 95-й день. Російська влада повинна негайно дозволити українському омбудсмену доступ до цих ув'язнених і без зайвих затримок звільнити всіх, кого незаконно утримує", - заявила американський дипломат.

Вона вкотре наголосила, що Сполучені Штати підтримують суверенітет, незалежність і територіальну цілісність України в межах міжнародно визнаних кордонів. "Ми не визнаємо й ніколи не визнаватимемо спробу Росії анексувати Крим. Кримські санкції щодо Росії залишатимуться чинними, поки РФ не поверне повний контроль над півостровом Україні", - заявила представник США.

Як повідомлялося, український омбудсмен Людмила Денісова з 15 червня перебуває в Росії, але їй постійно відмовляють у зустрічах з українськими політв'язнями - Олегом Сенцовим, Романом Сущенком, Миколою Карпюком.

Загалом в Росії та в окупованому Криму утримують близько 70 українських політв'язнів, серед них і журналіста Укрінформу Романа Сущенка, якого в РФ засудили до 12 років колонії суворого режиму за нібито шпигунство.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати