Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

У Страсбурзі відкрилася фотовиставка про роботу українських журналістів під час війни

22 червня, 10:12
Фото Валентина Торби

У Раді Європи відкрилася фотовиставка “Російська загарбницька війна проти України: робота журналістів”.

Як передає кореспондент Укрінформу, експозиція включає 40 фотографій про роботу українських журналістів у різних регіонах під час війни.

У відкритті виставки взяли участь генеральний секретар Ради Європи Марія Пейчинович-Бурич, президент Парламентської асамблеї Ради Європи Тіні Кокс, голова української делегації у ПАРЄ Марія Мезенцева, її член Євгенія Кравчук постійний представник України при РЄ Борис Тарасюк.

Вони наголошували, як важливо показати всьому світу, що насправді відбувається в Україні і яку велику жертву приносять журналісти, аби донести цю інформацію.

Генсек РЄ наголосила, що під час війни люди особливо потребують своєчасної і надійної інформації, проте її надання пов’язане з величезним ризиком.

“Ми бачимо це сьогодні в Україні від початку жорстокої незаконної агресії російської федерації. Українські ЗМІ закриті, телевежі обстріляні, знімальні групи атаковані. Водночас дедалі більше журналістів зазнають поранень, тортур або були вбиті, багато хто просто зник”, - заявила Пейчинович-Бурич.

Вона наголосила, що напади на журналістів – людей, які не беруть безпосередньої участі у бойових діях, є воєнним злочином. “У разі скоєння таких злочинів необхідно зробити все можливе для їх розслідування і притягнення винних до відповідальності. Безперечно, наша організація підтримує українських журналістів”, - наголосила генсек РЄ.

Своєю чергою президент ПАРЄ заявив, що резолюція Асамблеї «Загрози свободі ЗМІ та безпеці журналістів у Європі», ухвалена у 2020 році, заявляє про право журналістів на виконання своїх обов'язків і наголошує на необхідності їх захисту з метою забезпечення належного функціювання демократичного суспільства.

“І нещодавно ми ухвалили резолюцію про роль ЗМІ під час кризи, в якій йдеться, що для громадян життєво важливо мати доступ через ЗМІ до об'єктивної інформації під час кризи, оскільки це може мати вирішальний вплив на спроможність суспільства ефективно впоратися з важкими ситуаціями, такими як криза в галузі охорони здоров'я, екологічна катастрофа, терористичні акти, конфлікти”, - нагадав Кокс.

Він підкреслив, що свобода слова і журналісти мають бути захищені “навіть у таких виняткових ситуаціях, як під час війни”.

Постпред України при РЄ Борис Тарасюк зазначив, що сьогодні Україна стикнулася з варварською агресією російської федерації, і уявити, що являє собою ця війна, було б неможливо без її висвітлення журналістами.

“Робота журналістів дуже небезпечна, і сам факт того, що 25 українських журналістів, а також 7 іноземних журналістів були вбиті російськими агресорами під час цієї війни, доводить, що робота журналіста дуже небезпечна”, - сказав Тарасюк.

Як зазначила член української делегації в ПАРЄ Євгенія Кравчук, у російської, агресії є особливість. “Я розмовляла з багатьма міжнародними журналістами: "У чому різниця між іншими війнами, про які ви писали?" І всі вони говорили: у цій агресії росії, коли у вас на камері або на карті написано "ПРЕСА", ви не захищені - ви стаєте мішенню. Мішенню, бо ці журналісти несуть правду світові. А росіяни бояться цієї правди”, - наголосила вона.

Голова української делегації у ПАРЄ Марія Мезенцева зазначила, що “якби не ці сміливі люди (журналісти - ред.), які щодня ризикують своїм життям, ми, може, ніколи не побачили б воєнних злочинів у містах навколо Києва та в інших районах України”.

“Якби не вони, ми ніколи не побачили б, де зараз триває обстріл, хто посилає ці ракети у конкретний район і який тип зброї використали. Вони є експертами в усіх сферах, і вони допомагають сьогодні Україні перемагати”, - наголосила Мезенцева.

За її словами, нинішня фотовиставка переносить у невелику подорож цією жорстокою війною, щоб відвідувачі могли побачити та відчути те, що відбувається насправді.

“Якщо ви не поїдете до України, у вас є шанс побувати там сьогодні з цією виставкою”, - сказала вона.

Мезенцева підкреслила, що проведення виставки у Палаці Європи у Страсбурзі є дуже важливим: “Тому що все це — про демократію. Не про свободу брехні пропагандистів, а про свободу правди, і це — неймовірний інструмент, який знищує росію кожного дня. Кажуть, що всі звикають до війни, а такі виставки не дають звикнути”.

Усі присутні вшанували пам’ять загиблих журналістів хвилиною мовчання.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати