Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

"Опора" розповіла про порушення під час голосування

22 липня, 11:11
Фото Руслана КАНЮКИ, "День"

День голосування і підрахунок голосів пройшли в цілому спокійно, проте не без порушень.

Про це розповіла координаторка виборчих програм "ОПОРА" Ольга Айвазовська під час прес-конференції, передає Еспресо.TV

"Ми зафіксували на 10% виборчих дільниць 139 випадків видачі бюлетенів особам, які не мали на те підстав. Подекуди бюлетені видавали за пенсійним освідченням, закордонним паспортом чи копією паспорта. Це проблема для малих населених пунктів, де працівники дільниці й мешканці містечка або села знають один одного в обличчя", - розповіла Айвазовська.

Спостерігачі також зафіксували факт вкидання бюлетенів в урну на дільниці №140750 (місто Мирноград, Донецька область).

На дільницях фіксували присутність третіх осіб в приміщенні для голосування або на етапі підрахунку голосів (23 випадки). У більшості йшлося про присутність представників Нацполіції, ДСНС, голів сільрад, депутатів місцевих рад й журналістів з простроченими посвідченнями маловідомих видань.

Було 6 випадків, коли виборцям відмовляли у видачі бюлетеню, адже вони мали з собою не друкований паспорт, а паспорт у вигляді картки ID.

"Опора" виявила 188 інцидентів щодо невідповідного матеріального забезпечення приміщень для голосування: неналежна кількість урн або кабінок, куди люди з інвалідністю не могли заїхати й, відповідно, голосували на підвіконні (це є порушенням таємниці голосування).

14 випадків стосувалися агітації в приміщення для голосування, а також розміщення агітматеріалів на дільницях.

Також були спроби винести бюлетені:

"Виносять бюлетені не "на пам'ять", а для створення каруселі: коли один виноситься, інший заноситься", - пояснила Айвазовська.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати