Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Міністр економіки вважає, що "сильна" гривня заважає економіці рости

22 липня, 21:21

Суттєве зміцнення курсу гривні у 2019 році спричинило падіння економіки та завдало шкоди вітчизняним експортерам, вважає міністр економіки, торгівлі і сільського господарства Ігор Петрашко.

Про це він заявив в інтерв’ю «РБК-Україна», передає hromadske.

«Ми розуміємо, що минулого року зміцнення курсу до 23,5 гривні за долар, по суті, заклало падіння нашої промисловості та ВВП… Адже коли курс коливається з 28,5 і йде до 23 гривень за долар, то ми розуміємо, які катастрофічні наслідки це має для нашої експортно-орієнтованої промисловості», — сказав він.

Петрашко зокрема вважає, що регулятор недостатньо викуповував валюту з ринку, що призвело до такого зміцнення курсу і, як наслідок, вивело маржу з продуктивного сектора в непродуктивний.

Очільник Мінекономіки також звинуватив «структури, близькі до НБУ», у спекуляціях з облігаціями внутрішньої державної позики.

«Прибутковість за ОВДП в той час зашкалювала і доходила до 30%, при будь-якій відсутності ризику. Як можна було таке допустити? Забрали гроші за допомогою курсу у промисловців, аграріїв, без будь-якої підстави, не поповнили резерви, коли могли поповнити», — обурюється Петрашко.

Міністр наголошує, що падіння економіки заклав не уряд Олексія Гончарука, а керівництво Нацбанку.

Крім цього, Петрашко хоче бачити інфляцію на рівні 8-9%, а не 2%, як зараз. Тобто, він хоче швидшого зростання цін.

Нагадаємо, новий очільник НБУ Кирило Шевченко пообіцяв зберегти плаваючий курс гривні, однак не відповів, до якої межі готовий дати послабитися національній валюті.

Колишній глава Нацбанку Яків Смолій казав після подання заяви про відставку, що від нього вимагали встановити курс на рівні 30 гривень за долар, як це закладено у держбюджеті на 2020 рік.




  
  

  
  

  

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати