Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Зеленський визначив уповноважених коментувати зовнішню політику України

22 грудня, 18:48
Фото Руслана КАНЮКИ, "День"

Президент Володимир Зеленський 22 грудня видав указ, згідно з яким лише президент України, прем’єр-міністр та міністр закордонних справ мають право висловлюватися з питань зовнішньої політики України.

Про це повідомляє Еспресо.TV з посиланням на текст указу.

"Установити, що з офіційними заявами та коментарями з питань зовнішньої політики України та з ініціативами міжнародного характеру можуть виступати лише президент України, прем’єр-міністр України і міністр закордонних справ України", - йдеться у документі.

Зеленський своїм указом також зобов'язав державні органи погоджувати з Міністерством закордонних справ: підготовку закордонних візитів; офіційні заяви та коментарі щодо зовнішньої політики; ініціативи щодо набуття Україною членства в НАТО, ЄС та інших організаціях та об'єднаннях; підготовку міжнародних двосторонніх чи багатосторонніх документів; пропозиції щодо кандидатур для призначення представниками України в статутних та інших органах міжнародних організацій; проведення міжнародних консультацій, переговорів, зустрічей, бесід; участь у міжнародних консультаціях, переговорах, конференціях, засіданнях.

Крім того, відтепер у складі української делегації на міжнародних переговорах, зустрічах чи конференціях повинні обов'язково бути: прем'єр-міністр - перший заступник або заступник глави МЗС; перший віце-прем'єр, віце-прем'єр - керівник відповідного підрозділу МЗС; міністр - представник МЗС, який обіймає посаду дипломатичного радника у відповідному органі або визначений главою МЗС.

Якщо переговори проводять за межами України, тоді до делегації також включається керівник українського дипломатичного представництва.

Як вказується в документі, посадові особи України мають інформувати президента та Міністерство закордонних справ про зміст закордонних службових контактів протягом десяти днів після таких контактів. У випадку одержання особливо важливої інформації ­- невідкладно.

Крім цього, указ регулює порядок проведення міжнародних перемовин посадовими особами, повідомлення про зміст та наслідки цих перемовин та перелік посадових осіб, які повинні бути присутніми у складі офіційних делегацій.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати