Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

У Луцьку презентували виставку "Леся Українка у політичному плакаті і постері"

23 лютого, 22:50

Ця експозиція, представлена у музеї Лесі Українки Східноєвропейського національного університету, який також носить ім’я великої волинянки, є тільки доповненням до виставки, яка має дуже промовисту назву: «Українка».

Завідувач музею Тетяна Данилюк-Терещук каже, що хотіли цього разу, з нагоди відзначення 145-річниці з дня народження патронеси вишу, показати її не в традиційному образі, до якого звикли, а з точки зору сучасної молоді. Тому й підібрали роботи молодих українських художників, які є у вільному доступі в Інтернеті, але малознайомі загалу.

Наталія Пушкар, хранителька фондів Волинського краєзнавчого музею і лесезнавець, не надто позитивно сприйняла образ Лесі Українки з рогами олениці на голові. Не переконало її і пояснення, підготовлене автором. Вона каже, що Леся писала: «Хотіла б я мати крила орлині...», але аж ніяк не роги оленячі.

Тетяна Данилюк-Терещук вважає, що такий образ Лесі є підтвердженням тих викликів, з якими вона стикалася у своєму житті, тих викликів, які родина Косачів висувала суспільству. Загалом же політичні плакати і Леся Українка у джинсах молодим відвідувачам виставки дуже подобаються.

Виставка «Українка» підготовлена з ексклюзивів, які бережуть у фондах університетського музею. Це оригінали фотознімків, першодруки, це підтвердження життєвої позиції Лариси Косач, котра своїм псевдонімом вибрала назву своєї країни, і сама стала символом українства і є ним до сьогодні.

Директор Волинського краєзнавчого музею Анатолій Силюк говорив про те, що звичайний сільський музей, як садиба Косачів у Колодяжному, має найбільше відвідування серед волинських музеїв, до нього їдуть екскурсійні автобуси з усієї України, він цікавий усім поколінням, і, ставши своєрідним волинським брендом, продовжує насичувати кожного відвідувача духом українськості.

Наталія МАЛІМОН, «День», Луцьк. Фото Володимира ЛУК’ЯНЧУКА

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати