Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

На персональній виставці скульптор Богдан Білінчук представив понад сотню скульптур та полотен

24 січня, 09:54
Фото Павла ПАЛАМАРЧУКА, «День»

У львівському Палаці мистецтв учора, 23 січня, відбулося відкриття персональної виставки скульптора з Івано-Франківщини Богдана Білінчука. Автор представив публіці понад 50 скульптур, а також більше 50 картин.

Скульптурною пластикою він займається уже 40 років. Свої роботи виготовляє із бронзи, кераміки, гіпсу та шамоту.

Дана виставка є своєрідним зрізом його роботи, адже на ній демонструються скульптури створені у різний часовий проміжок.

Зокрема можна побачити і бронзових футболістів, яких Богдан Білінчук створив до Євро-2012. Це один із найдовготриваліших його проектів. Дізнавшись, що футбольний Чемпіонат Європи буде в Україні, скульптор вирішив створити фігурки відомих футболістів та тренерів. Два роки в інтернеті вивчав звички та риси футболістів і до 2012 року створив 88 футболістів та стадіон. Щоправда, лише третина із них була вилита із бронзи, решта були із пластиліну.

Що ж до малярства, то ним скульптор захопився відносно недавно – у 2004 році. Зазвичай він малює пастельні та олійні роботи. За його словами, малярство доповнює його пластичні роботи сюжетними задумами.

Варто зауважити, що усі його роботи сповнені кольору. Як і в скульптурі, так і в живописі Богдан Білінчук намагається вихопити веселі сценки із повсякденного життя. Більшість його робіт сповнені здорового гумору чи певного сарказму. Щоправда, автор не оминає і злободенні теми, приклад яких можна зокрема побачити у скульптурі «Сучасна жінка» - де жінка з купою пакунків та сумок кудись поспішає.

Варто додати, що скульптури Богдана Білінчука є у багатьох українських політиків та екс-президента Віктора Ющенка. Також його роботу має американський політик Гілларі Клінтон. Композицію «Весна», яка складається із керамічних котів, колишня перша леді США купила під час візиту до Львова в 1990-х роках.

Оглянути роботи скульптора можна до 10 лютого. 

Павло ПАЛАМАРЧУК, «День», Львів

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати