Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Зеленська ознайомилася з ізраїльською системою соціалізації дітей з інвалідністю

24 січня, 18:41
Фото: president.gov.ua

Під час робочого візиту Президента України Володимира Зеленського до Держави Ізраїль перша леді Олена Зеленська відвідала школу для учнів зі складними формами інвалідності.

Про це повідомляє прес-служба Офісу Президента на офіційному сайті.

Особливістю школи Ха-Двір ха-хадаш у Єрусалимі є інтеграція дітей з особливими потребами до соціуму. Тому акцент тут роблять радше на соціальних аспектах, а не на освітніх – навчають бути самостійними, елементарно давати собі раду в побуті, прищеплюють основи особистої гігієни.

Як розповіли викладачі, кожен учень відвідує початкові уроки, музичні уроки, здобуває соціальні навички через рух, декоративно-прикладне мистецтво. Тривалість занять різна – від 20 до 45 хвилин. У кожному класі не більше шести учнів. Загалом у школі 29 дітей віком від 6 до 21 року. Зазвичай в Ізраїлі в таких закладах навчається до 70 осіб.

Серед групових методів терапії практикують трудотерапію, фізіотерапію, шіацу, їзду верхи, гідротерапію тощо. Організовують екскурсії та щорічні спільні подорожі. Починаючи з 14 років, школярі працюють в учнівських майстернях – займаються випіканням хліба, переробкою паперу та виготовленням посуду з вторинного паперу, садівництвом.

Поруч із Ха-Двір ха-хадаш, у сусідній будівлі, розташована звичайна міська школа. Як пояснили дружині Президента, задум такий, щоб учні бачили одне одного, перетиналися, спільно проводили час, спілкувалися. Крім того, щоб діти могли відчути себе частиною спільноти, школа щомісяця ініціює загальні уроки та роботу громадського кафе.

Керівництво поділилося з Оленою Зеленською рішенням щодо забезпечення харчування домашнього типу – у меню переважно вегетаріанські страви, які персонал готує разом з учнями. У школі близько 60 працівників.

 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати