Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Євросоюз відмовився визнавати Лукашенка президентом Білорусі і закликає до нових виборів

24 вересня, 10:48

24 вересня Європейська Рада наголосила на тому, що вибори президента у Білорусі не мають демократичної легітимності.

Відповідну декларацію оприлюднили на сайті Європейської Ради, вищого політичного органу ЄС, що складається з представників глав держав та урядів Союзу та визначає головні політичні напрямки об'єднання.

"Згадуючи заяву Верховного представника Європейської Ради від імені Європейського Союзу від 11 вересня, ЄС ще раз повторює, що президентські вибори в Білорусі 9 серпня не були ні вільними, ні чесними. Євросоюз не визнає їх сфальсифікованих результатів. На цій підставі так звана "інавгурація" від 23 вересня 2020 року та новий мандат, на який претендував Олександр Лукашенко, не мають демократичної легітимності", - йдеться в заявві.

У заяві підкреслено, що "інавгурація" прямо суперечить волі значної частини білоруського населення, що виражається в численних, безпрецедентних і мирних акціях протесту після виборів, і служить лише для подальшого поглиблення політичної кризи в Білорусі.

"Позиція Європейського Союзу чітка: громадяни Білорусі заслуговують на право бути представленими тими, кого вони вільно обирають, на нових всеохоплюючих, прозорих та надійних виборах", - додали у ЄС.

В ЄС висловились за проведення нових вільних та чесних виборів під наглядом ОБСЄ у Білорусі.

"У світлі поточної ситуації ЄС переглядає свої відносини з Білоруссю", - йдеться в документі.




  
  

  
  

  

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати