Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

МОЗ дало поради, як захиститися від смогу

24 жовтня, 21:59
Фото Миколи Тимченка, "День"

МОЗ радить не займатися спортом на вулиці, вологе прибирання та вживати “кисломолочку”.

Про це повідомляється на сайті Міністерства охорони здоров'я.

"Питання якості атмосферного повітря є надзвичайно важливим для всього світу. За даними ВООЗ 91% населення Землі проживають в районах, де повітря забруднене шкідливими речовинами. Ця проблема актуальна і для України. У вересні-жовтні можна спостерігати “білий смог”, який складається з диму, туману та пилу, часто з їдким запахом, характерним для великих міст. Причинами утворення смогу є наслідки традиційного спалювання опалого листя, трави, пожежі на сміттєзвалищах, діяльність підприємств хімічної промисловості, вигорання великих площ торфовищ, газових викидів легкових автомобілів", - йдеться у повідомленні.

У МОЗ зазначили, що в місцях максимального скупчення автомобільного транспорту може фіксуватися перевищення по сірчистому ангідриду, формальдегіду, діоксидам, іншим речовинам, які дійсно шкідливо впливають на здоров'я людини.

Медики нагадують, що дим у повітрі може викликати головний біль, кашель, труднощі з диханням, подразнення очей, запалення слизової оболонку носа, гортані. Забруднене повітря провокує серцево-судинні хвороби. Також смог може викликати хвороби дихальних шляхів, бронхіту, астми, пневмонії. Тривалий вплив високої температури повітря призводить до порушення обміну речовин, зневоднення та зниження імунітету. Токсичні речовини, що містяться в димі, сприяють розвитку алергії.

Крім того, забруднене повітря негативно впливає на когнітивні здібності, особливо у дітей і людей похилого віку. Також вдихання забрудненого повітря може збільшувати ризики під час вагітності, які матимуть наслідки для плоду.

У МОЗ радять, як убезпечити себе від негативного впливу смогу. Перш за все, варто обмежити перебування на вулиці в ранковий час. Вранці концентрація смогу у повітрі максимальна. Також варто утриматись від фізичного навантаження на вулиці. Крім того, щільно зачиняти вікна та двері, увімкнути системи кондиціонування та очищення повітря, проводити вологе прибирання у житлових приміщеннях, використовувати зволожувачі повітря.

Фахівці також радять збільшити споживання рідини до 2-3 літрів на день. Слід промивати ніс і горло, вживати кисломолочні продукти, підсолену й лужну воду.

Симптомами, які виникають при отруєнні продуктами горіння, є головний біль, порушення дихання, втома, погана концентрація, порушення орієнтування у просторі, тахікардія, підвищення артеріального тиску, судоми. При виникненні зазначених симптомів необхідно негайно звернутися до лікаря за медичною допомогою.

 

 




  
  

  
  

  

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати