Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

ПАРЄ підтримала оскарження повноважень делегації РФ

25 січня, 20:08

Парламентська асамблея Ради Європи під час засідання у Страсбурзі 25 січня підтримала оскарження повноважень російської делегації.

"Достатня кількість делегатів Асамблеї нас підтримала! Повноваження російської делегації офіційно оскаржені! 38 голосів за необхідних 30", - повідомив у Telegram депутат від фракції БПП, член української делегації в ПАРЄ Олексій Гончаренко.

Під час відкриття зимової сесії Парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) у Страсбурзі в понеділок, 25 січня, депутати асамблеї проголосували за оскарження повноважень делегації Росії, пише Deutsche Welle та нагадує, що з цією ініціативою виступила очільниця української делегації в ПАРЄ Марія Мезенцева.

У своєму виступі депутатка наголосила, що у 2019 році асамблея вітала повернення російської делегації, сподіваючись на діалог з Москвою, але відтоді російська влада продовжує порушувати політичні права своїх громадян, а також "веде кампанію з переслідування лідера опозиції". Мезенцева також нагадала, що Росія "стоїть за порушеннями прав людини на окупованих територіях" і не виконує резолюції ПАРЄ, у яких, зокрема, йшлося про засудження анексії Криму. "Від імені своїх колег ми оскаржуємо права російської делегації на істотних підставах", - заявила Мезенцева.

Цю ініціативу підтримали 38 депутатів, які представляли більш ніж п'ять країн. Така кількість та представництво від країн відповідають вимогам процедури оскарження повноважень національної делегації. Тому головуючий без попередніх обговорень направив це питання на розгляд до моніторингового комітету ПАРЄ. Тепер комітет має призначити доповідача, який підготує доповідь і резолюцію, яка рекомендуватиме підтвердити, не підтвердити, чи підтвердити з обмеженнями права делегації Росії. Обговорення цього питання призначено на четвер, 28 січня. А 27 січня депутати проведуть поточні дебати про затримання та арешт російського опозиціонера Олексія Навального.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати