Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Професор зі світовим іменем Олександр Кокенєші став почесним доктором УжНУ

25 лютого, 11:45
Фото Вероніки Кобаль

Ректор УжНУ професор Володимир Смоланка вручив на засіданні Вченої ради університету атрибути Doctor Honoris Causa УжНУ науковцю зі світовим іменем, доктору фізико-математичних наук, професору кафедри експериментальної фізики Університету м. Дебрецен (Угорщина) і колишньому студенту вишу Олександру Кокенєші.

Почесне звання визнаному науковцю присвоєно за особисті наукові досягнення в галузі фізики, освіти, науки за вагомий внесок у розвиток міжнародного наукового співробітництва між Україною та Угорщиною, а також за розвиток та поглиблення наукового співробітництва з Ужгородським національним університетом.

Майбутній науковець О. Кокенєші отримав диплом фізика Ужгородського державного університету у 1969 році, закінчив аспірантуру та працював старшим науковим співробітником, завідувачем лабораторії фізики і хімії складних напівпровідникових матеріалів УжНУ. У 1989 році  нагороджений Державною премією України в галузі науки і техніки, а через рік захистив докторську дисертацію.

«Олександр Кокенєші очолював кафедру твердотільної електроніки Ужгородського державного університету з 1991 по 2000 роки, − розповів у коментарі для «Дня» проректор з наукової роботи УжНУ професор Ігор Студеняк. − Дослідження професора визнавались далеко за межами України. Він є експертом наукової комісії Євросоюзу, у 1998 році нагороджений медаллю Всесвітнього товариства угорських професорів. Науковець читав лекції в університетах п’яти континентів, у тому числі й Орегонському університеті, університеті штату Айдахо в Бойсі (США) та Університеті Сан Пауло (Бразилія), є науковим керівником понад 20 національних та міжнародних наукових проектів, автором 190 статей у міжнародних наукових рейтингових журналах, більше 130 презентацій на міжнародних конференціях, співавтором 4 монографій та 19 патентів. З  2001 року він керує науковою темою кафедри експериментальної фізики Університету міста Дебрецен. Очолювана професором Кокенєші наукова группа більше 15 років активно співпрацює з Ужгородським національним університетом. За цей час виконано низку наукових українсько-угорських проектів, опубліковано спільні наукові праці, за результатами спільних наукових досліджень організовано обмін та стажування студентів, аспірантів та співробітників двох університетів».

Виступаючи з інавгураційною промовою, О. Кокенєші сказав: «Зараз я мав би виступати перед вами мовою, на якій читаю лекції у різних країнах світу, або ж якою послуговуюся нині щодня, працюючи в Угорщині. Однак я звертаюся до вас рідною українською мовою на знак поваги до УжНУ, який виховав мене від студента − до науковця. Це університет, де я в колі друзів і колег досяг усього, що міг досягти на той час. Радий, що міг працювати у знаменитій школі ужгородських фізиків, про яку гордо згадую у всьому світі. Доля склалася так, що мене запросили працювати в Дебрецен, але я з радістю ніс славу Ужгородського університету у світ. І дуже задоволений тим, що міг принести для УжНУ користь, напевно, більшу, ніж міг би принести, залишившись в Ужгороді».

Василь Ільницький, Ужгород

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати