Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

На Вінниччині до прильоту та гніздування птахів розвішали 18 тисяч шпаківень

25 лютого, 13:05

Вінницькі лісівники вже готові до прильоту та гніздування птахів, оскільки цьогорічна тепла зима гарантує раннє повернення перелітних друзів лісу із вирію. Для цього до приїзду підготували 18600 нових шпаківень та синичників, які розвішали на площі близько 5 тис. га лісу. Як повідомив заступник начальника відділу лісового господарства Вінницького обласного управління лісового та мисливського господарства Іван Попадюк, такі заходи забезпечують безпеку птахів від хижаків, а головне – штучне гніздування дозволяє захистити ліс від комах і шкідників.

«Такі звичні для обивателя шпаківні, або штучні гніздівки, мають велике значення. Для птахів – це безпека, дім, прихисток, для лісу – захист від комах-шкідників, – відзначає Іван Попадюк. – Для виготовлення штучного гнізда використовуємо дошку товщиною 20–25 мм, не стругану з внутрішньої сторони гнізда. При збиванні гнізд необхідно слідкувати за напрямком волокон деревини. Вони повинні бути направлені торцем у вузькі бокові стінки. В іншому разі, в перший же рік у гніздах утворюються великі щілини. Гнізда мають бути затишними квартирами. У нас саме такі! Тому чекаємо пернатих у лісі».

Розвішування хатинок для птахів лісівники Вінниччини здійснюють щороку, залучаючи до процесу їх виготовлення та встановлення дітей – як членів учнівських лісництв, яких у області діє більше пів сотні, так і просто екосвідомих школярів. Щоправда, за правилами безпеки, діти лише споглядають за процесом і допомагають подати, чи піднести майбутню квартирку для птахів. Адже розвішування шпаківень здійснюється на висоті 2 метрів і вважається роботою з підвищеним ступенем ризику.

«Така форма лісівничо-учнівської співпраці має важливе значення і значний результат – екологічно свідоме підростаюче покоління, – розповідає лісничий Петро Латюк. – У середньому на одному гектарі лісу необхідно розвішати 4–5 гнізд. Юні лісівники знають, що птахи – то природні вороги шкідників лісу. Тому щороку виготовляють шпаківні на уроках трудового навчання або вдома з батьками. Розуміють для чого це робиться, а це означає, що ми правильно передає естафету будівництва житла для пернатих».

Розвішування шпаківень наприкінці зими – це найкращий час, кажуть лісівники, особливо, якщо мета – гніздування птахів. Спершу птахи у них просто ночують, так би мовити звикають, а вже навесні – відкладають яйця та висиджують пташенят.

Олеся ШУТКЕВИЧ, Вінниччина

 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати