Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Сьогодні минає півроку з дня захоплення у полон українських моряків у Керченській протоці

25 травня, 12:43
Фото: Reuters

Сьогодні, 25 травня 2019 року, минає рівно півроку з моменту незаконного захоплення російською владою біля Керченської протоки трьох українських військових кораблів "Бердянськ", "Нікополь" і "Яни-Капу" та 24 членів їх екіпажів.

Про це нагадав у своєму Facebook адвокат полонених українців Микола Полозов.

Адвокат поіменно згадав кожного моряка у своєму дописі.

Він повідомив, що практично відразу після захоплення українських військових моряків владою України було прийнято рішення про формування команди адвокатів, які надаватимуть необхідну юридичну допомогу морякам на території РФ. І така команда була сформована міжвідомчою групою на чолі з Уповноваженим Верховної Ради України з прав людини Людмилою Денисовою на основі представленого Миколою Полозовим списку адвокатів.

“Треба відзначити, що це безпрецедентна подія в російській правозастосовчої практики. Ніколи до того російська влада не захоплювали одночасно таку кількість іноземних громадян. Ніколи до того не збиралася команда адвокатів, об'єднана загальною стратегією і працює як єдиний механізм. Всі наші колеги чудові професіонали, які хочуть і вміють працювати в команді.”, - йдеться у повідомленні.

Микола Полозов також зазначив, що сі до одного військові моряки заявили російській владі, що вони є військовополоненими і знаходяться під захистом III Женевської конвенції 1949 року "Про поводження з військовополоненими".

Згодом ця позиція була закріплена в резолюції ПАРЄ в січні 2019 року і в доповіді УВКПЛ ООН в березні 2019 року.

Єдина позиція, заснована на нормах міжнародного гуманітарного права, безумовно порушила всі плани російської влади щодо захоплених військових моряків.

Те, що спочатку мало бути легкою військовою здобиччю, стало важким політичним вантажем для російської влади.

У березні 2019 країни Євросоюзу, а також США, Канада і Австралія ввели санкції у зв'язку з інцидентом біля Керченської протоки і захопленням російською владою трьох військових судів України з членами їх екіпажів. На моїй пам'яті це найшвидша реакція Заходу на агресивні дії російської влади щодо України.

У січні 2019 року Україна звернулася з міждержавної скаргою до ЄСПЛ у зв'язку із захопленням військових моряків.

Також, наші київські колеги юристи та адвокати, які теж працюють у даній справі, звернулися в ряд міждержавних організацій зі скаргами в інтересах захоплених моряків, в тому числі в комітет ООН з прав людини, комітет ООН проти тортур, в Робочу групу з незаконним затриманням. Також вони готують індивідуальні скарги моряків в ЄСПЛ.

Крім того, влада України звернулися в Міжнародний трибунал ООН з морського права, який сьогодні, 25 травня 2019 року має прийняти рішення про застосування тимчасових заходів: звільнення за запитом України трьох захоплених військових кораблів і 24-х членів їх екіпажів.

“Рівно півроку всі захоплені українські моряки з гідністю тримаються в російському полоні. Все, включаючи поранених Андрія Артеменка, Андрія Ейдер і Василя Сороку.

Незважаючи на жорсткі умови, практично повністю обмежують зв'язок з рідними (побачень наслідок категорично не надає, зробити по одному телефонному дзвінку дали тільки 5 морякам через 5,5 місяців, пошта йде з запізненням 3,5 місяця), всі моряки зберігають позитивний настрій і готові боротися до звільнення.

У цьому велика заслуга консулів України, які раз на місяць мають право відвідувати військовополонених і повідомляють їм останні новини з дому.

Також, особлива подяка волонтерам на чолі з Вікторією Івлєва, завдяки яким вдається оперативно забезпечувати моряків всім необхідним в найкоротші терміни.

І звичайно ж, це безумовна підтримка з боку рідних і близьких захоплених військовополонених українських моряків.

Це були складні 6 місяців, наповнені драматичними моментами, які, можливо, гідні книги”, - написав Микола Полозов і додав, що осмислення цих подій ще має бути, а нас все ще чекає щоденна робота по юридичному захисті і звільнення захоплених військовополонених українських моряків.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати