Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Громадські організації закликають владу терміново ратифікувати “Стамбульську конвенцію”

25 листопада, 13:24
Фото з архіву "Дня"

25 листопада в  Україні та світі розпочинаються 16 днів протидії гендерно зумовленому насильству. З цієї нагоди понад 50 українських громадських організацій об’єдналися в коаліцію «За Стамбульську конвенцію» із закликом до Володимира Зеленського та Верховної Ради ратифікувати цей міжнародний документ.

Серед організацій коаліції, зокрема, “Ла Страда Україна”, Amnesty International Ukraine, ZMINA. Центр прав людини, “Український жіночий фонд”, “Рівні можливості” та інші. Активісти повторно зареєстрували петицію до Президента України з проханням подати законопроєкт про ратифікацію до парламенту.

Стамбульська конвенція проти насильства покликана захищати жінок, а також інших жертв домашнього насильства – чоловіків, дітей, в тому числі тих, які стають свідками, та людей похилого віку. Вона гарантуватиме постраждалим доступ до медичного забезпечення, психологічної та юридичної підтримки, вдосталь безпечних місць (притулків) та право на компенсації й справедливе розслідування.

Для України це вкрай актуальна проблема, адже за даними Національної соціальної служби, за дев’ять місяців 2021 року зафіксовано 205 608 звернень з приводу домашнього насильства, з них: від дітей – 5 001 звернення (2,43%), від жінок – 167 900 (82%), від чоловіків – 32 707 звернень (16%). Щороку 600 жінок в Україні гине від насильства, а новини  про спроби згвалтування в поїздах, бла-бла-карах та навіть поліцейських відділках все частіше з’являються в ЗМІ.

Понад 10 років тому Україна брала участь у підготовці Стамбульської конвенції проти насильства, проте Верховна Рада досі її не ратифікувала.

«Стамбульську конвенцію проти насильства варто прочитати, щоб знати її зміст і свідомо підтримати її ратифікацію. Вона передбачає не лише інструменти захисту постраждалих, але й зобов’язує держави забезпечувати надання всебічної допомоги для них. Вона також говорить про покарання кривдників і спонукає країни, що ратифікували Конвенцію, до криміналізації видів насильства, які перераховані в ній, – усі види домашнього насильства (фізичне, сексуальне, психологічне, економічне), згвалтування, примусовий шлюб, примусовий аборт, примусова стерилізація, каліцтво жіночих статевих органів, злочини заради так званої «честі», переслідування, сексуальні домагання. Такі злочини калічать життя потерпілих, тож відповідальність за них має бути інкорпорована в українське законодавство. Це зробить наше життя більш захищеним», – зазначає урядова уповноважена з питань ґендерної політики Катерина Левченко, яка підтримала коаліцію «За Стамбульську конвенцію».

У 2020 році на офіційному сайті президента електронна петиція із закликом ратифікувати в Україні Стамбульську конвенцію набрала потрібні 25 тисяч голосів. 5 червня 2020 року Володимир Зеленський пообіцяв винести на розгляд Верховної Ради законопроєкт щодо її ратифікації, але це так і не було зроблено. Тому Марш жінок, один із учасників коаліції «За Стамбульську конвенцію», вирішив зареєструвати ще одну петицію.

«Обіцянка не була виконана. Законопроєкт було розроблено, але його не внесено до Верховної Ради на голосування, а це була основна наша вимога. Йде час і з кожним місяцем це все забувається і вже ніхто особливо нічого не робить, а у нас можливість впливу обмежена. І ми прийняли для себе рішення мобілізувати ще раз, а може і декілька разів, спільноту і збирати петиції до того часу поки нас не почують», – повідомила голова ГО «Інсайт», співорганізаторка Маршу жінок Олена Шевченко.

Стамбульська конвенція проти насильства – наступний необхідний крок для захисту жінок, дітей та сімей в Україні. Підтримати заклик ратифікувати цей міжнародний документ та ознайомитися з його перевагами можна на сайті.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати