Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

В університеті угорського міста Ніредьгаза відкрили кафедру української мови і культури

26 квітня, 14:52
Фото надане автором

Знакова для українсько-угорського добросусідства подія відбулася 25 квітня за участі голови Закарпатської ОДА Геннадія Москаля,  керівника консульства України у м. Ніредьгаза Аркадія  Гупало, народного депутата України Ласло Брензовича, уповноваженого уряду Угорщини Іштвана Грежі, керівників мерії, представників громадськості.

Презентації відродженого науково-освітнього підрозділу передувало урочисте відкриття меморіальної дошки ініціатору заснування та першому керівнику кафедри української  і русинської філології (розпочала роботу у 1993 році) університету м. Ніредьгаза, професору, доктору Угорської Академії наук Іштвану Удварі, автору фундаментальних наукових праць – великого шеститомного угорсько-українського словника та двотомного українсько-угорського словника.  За словами нардепа Л.Брензовича, сьогодні ми повинні завдячувати професору І.Удварі за те, що він своєю подвижницькою працею укореняв україністику у Ніредьгазі.

По смерті науковця у 2005 році кафедра почала поступово згортати свою діяльність і в 2013 році викладання на ній припинилося. «Зважаючи на те, що Україна є найбільшим сусідом Угорщини, прем’єр-міністр Віктор Орбан особисто ініціював відродження кафедри україністики в університеті м. Ніредьгаза – наголосив під час її презентації урядовий уповноважений І.Грежа. - Тепер україністика буде присутня у трьох вишах Угорщини – Будапештському, Сегедському та Ніредьгазькому університетах».

Завідувачем кафедри призначено доктора наук, випускницю Сегедського університету, доктора філології Вікторію Штефуцу. Пані Вікторія народилася у двомовній родині у закарпатському місті Хуст, а згодом з батьками переїхала до Угорщини. По закінченні навчання в університеті працювала ведучою на телебаченні та займалася науковою діяльністю, є автором підручників з вивчення в Угорщині української мови.

В ексклюзивному коментарі для «Дня» В.Штефуца сказала: «Після завершення процесу акредитації ми будемо навчати студентів фаху філолога-перекладача та продовжимо започатковану професором І. Удварі наукову роботу – займатися перекладами літературних та історичних праць.  Здобувати освіту на кафедрі буде 15 студентів. У планах – тісна співпраця з Ужгородським національним університетом, Берегівським угорським інститутом ім. Ф.Ракоці ІІ, та Національним педагогічним університетом ім. М. Драгоманова». Керівник консульства України у м. Ніредьгаза Аркадій Гупало розповів, що у місцевій гімназії діє експериментальна група, у якій діти вивчають українську мову. Це - потенційні вступники до університету на нову спеціальність.

Під час церемонії презентації голова Закарпатської ОДА Г.Москаль зробив перші подарунки  кафедрі української мови і культури  - художнє полотно, настінний годинник з тризубом і синьо-жовтим стягом та комплект книг про Україну і Закарпаття, у тім числі й Кобзар Т.Шевченка, а І. Грежа наголосив, що ця подія є прикладом піклування влади потребами національних меншин плекати свою мову від наймолодшого віку - і до здобуття професії, бо, за влучним висловом графа Іштвана Сечені, - видатного угорського  політика і громадського діяча ХІХ ст., письменника, засновника Угорської Академії наук, «нація живе у мові. Бо якщо не там, то де?» Ці слова національний герой Угорщини мовив у пору, коли в угорському суспільстві всуціль домінувала німецька мова, а для України вони є актуальними і сьогодні…

Василь Ільницький, для «Дня», з Ніредьгази, Угорщина

 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати