Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

У МВС пропонують реформу інституту прописки

26 червня, 16:02
Фото: МВС

Зараз система реєстрації місця проживання громадянина в Україні не виконує свої функції, тому Міністерство внутрішніх справ ініціювало спрощення процедури.

Про це йшлося в доповіді заступника голови МВС Тетяни Ковальчук, повідомляє прес-служба відомства. 

"Система реєстрації має надавати людині можливості, а не обмеження. Реалізація прав має відбуватися не там, де стоїть штамп у паспорті, а безпосередньо за місцем проживання. Кожна людина повинна мати вільне право доступу до освіти, медицини, право обирати місцеву владу", - йдеться у виступі Ковальчук.

Зокрема, акцент робиться на проблемі реєстрації місця проживання з появою хвилі внутрішньо переміщених осіб з Донбасу. За даними МВС, згідно з офіційною статистикою, у 2014-2015 роках обсяги вимушеної міграції перевищували обсяги внутрішньої міграції вдвічі.

Щодо недоліків чинної системи прописки Ковальчук зазначила, що наразі система не є ефективною, бо викривляє державну статистику щодо територіального розміщення населення, створює диспропорцію у наповненні місцевих бюджетів, обмежує доступ населення до отримання адміністративних та медичних послуг.

У ході зустрічі брали участь також представники ЦВК України. У відомстві нагадали, що в 2019 році на Україну чекають чергові вибори і за умов війни близько 10 мільйонів внутрішньо переміщених осіб не зможуть проголосувати.

Так, МВС пропонує впровадити декларативну модель реєстрації місця проживання. Тобто спростити процес реєстрації за допомогою використання онлайн-сервісів або шляхом збільшення функціоналу Центрів надання адміністративних послуг.

Нагадаємо, що бізнес-асоціації просять Кабмін підтримати податок на виведений капітал.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати