Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Лукашенко підписав нову редакцію Воєнної доктрини Білорусі

26 липня, 13:44
Фото Reuters

Президент Білорусі Олександр Лукашенко підписав нову редакцію Воєнної доктрини країни, раніше прийняту палатою представників і схвалену Радою республіки Національних зборів.

Відповідний закон опублікований на Національному правовому інтернет-порталі.

Слід відзначити, що формулювання Доктрини дуже розпливчасті і допускають багато тлумачень. Проте у переліку "основних зовнішніх воєнних небезпек на рівні ризиків і викликів" джерелом загрози, судячи з усього, названо НАТО: "11.3. розширення (створення) в Європейському регіоні військово-політичних союзів, в які не входить Республіка Білорусь, або привласнення ними глобальних функцій; 11.4. посилення ударно-наступальних можливостей держав (коаліцій держав), в тому числі щодо одностороннього створення стратегічних систем протиракетної оборони".

Але потім йде пункт, в якому можна побачити як небезпеку "гібридну війну" в різних варіантах – "11.6. виникнення осередків збройних конфліктів і їх ескалація із задіюванням можливостей сил спеціальних операцій, приватних військових компаній і незаконних збройних формувань на територіях держав, сусідніх із Республікою Білорусь, внаслідок розробки механізмів неконституційного способу зміни діючої державної влади".

При цьому показово, що головною "внутрішньою воєнною небезпекою" названо "12.1. послаблення в суспільстві почуття патріотизму, готовності громадян Республіки". Тобто, наголошується про засадницьку роль виховання саме білоруської ідентичності, а не якоїсь "східнослов'янської" чи "спільноруської". І це, швидше, вказівка на протидію "гібридній війні" на кшталт Кримської і Донбасівської спецоперацій РФ.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати