Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Опитування: 49% британців вважають, що Росія вплинула на референдум щодо Brexit

26 липня, 17:19

Майже половина британців вважають, що Росія втрутилася в референдум щодо виходу Великої Британії з Європейського Союзу.

Про це свідчать результати опитування компанії Opinium на замовлення британського видання The Observer, передає hromadske.

Учасників опитування попросили відповісти ствердно або заперечно на питання про втручання Росії в п’ять останніх виборчих процесів у Великій Британії: референдуму щодо незалежності Шотландії 2014 року, референдуму щодо Brexit 2016 року й трьох загальних виборів у 2015, 2017 і 2019 роках.

49% опитаних підтримали тезу про втручання уряду Росії в референдум 2016 року щодо членства Великої Британії в ЄС, тоді як не підтримали 23%. 40% вважають, що РФ втрутилася в референдум щодо незалежності Шотландії — і це найнижчий показник.

Противники Brexit були більш схильні підтримувати тезу про російське втручання в референдум щодо Brexit, ніж прихильники: цю тезу підтримали 63% й 39% опитаних відповідно.

Опитування Opinium відбулося онлайн протягом 23-24 липня. У ньому взяли участь 2002 громадян Великої Британії віком від 18 років.

21 липня комітет із питань розвідки парламенту Великої Британії оприлюднив звіт щодо втручання Росії у політику країни. Зокрема, у звіті заявили про докази спроб втручання Москви у референдум 2014 року про незалежність Шотландії.

Однак зазначається, що неможливо довести, що такі спроби були у 2016 році під час кампанії референдуму про вихід з ЄС. У комітеті зазначають, що уряд був занадто повільний у визнанні існування загрози.

З 1 лютого Сполучене Королівство Великої Британії та Північної Ірландії перестало бути членом Європейського Союзу. Вперше в історії ЄС його покинула одна з країн на основі статті 50 Лісабонського договору.

Після офіційного виходу Великої Британії з ЄС почався 11-місячний перехідний період до грудня 2020 року, протягом якого сторони мають юридично закріпити свої майбутні відносини — зокрема торговельні. Водночас Велика Британія буде дотримуватися певних норм ЄС.

Європейські чиновники раніше скептично висловлювалисящодо намірів Великої Британії укласти угоду про майбутні відносини із ЄС до кінця 2020 року, називаючи це «ілюзією».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати